Hlavní obsah

V Česku se objevil africký mor prasat

• Aktualizováno

V České republice se objevil africký mor prasat, což je vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému prasečímu moru. Potvrdil to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Choroba se v Česku podle dat Státní veterinární správy v minulosti nevyskytovala. Nyní se do země dostala patrně od divokého prasete.

Foto: Profimedia.cz

V České republice se objevil africký mor prasat, což je vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému prasečímu moru.

Článek

Dva uhynulí divočáci byli nalezeni u Zlína. Jurečka (KDU-ČSL) hodlá oznámit další postup dopoledne.

„Zpráva o výskytu mezi divočáky není až tak velkým překvapením. O tom, že se virus pohybuje v relativně nedalekém okolí (Polsko, Ukrajina) všichni věděli. Nyní je jen s definitivní platností potvrzeno, že pronikl mezi divočáky už i do Česka,” uvedl v prohlášení Svaz chovatelů prasat.

Chovatelé jsou proto podle svazu dobře informováni o všech nebezpečích, která s morem souvisí, i se způsoby ochrany chovu. „Prioritou je zabránění kontaktu zvířat v chovech s divokými zvířaty nebo s materiály ke kterým měla divoká zvířata přístup,” dodal svaz.

Africký mor prasat se šíří prostřednictvím kontaminovaných potravin. „Krmení prasat zbytky potravin je sice i za běžného stavu zákonem zakázáno, momentálně je ale dodržování tohoto zákazu ještě mnohem důležitější dokonce i v malochovech,” připomněl svaz chovatelů.

Příznaky podobné klasickému moru 

Klinické příznaky choroby odpovídají klasickému moru prasat, ale průběh je rychlejší. Nakazit se mohou divoká i domácí prasata.

V případě vzniku nákazy je nutné včasné odhalení ohniska, jeho neprodlená izolace a vytvoření ochranného pásma. Všechna prasata v ohnisku se utratí a neškodně odstraní.

Vakcína proti nemoci neexistuje. Nákaza není nebezpečná pro lidi. Pokud se však objeví v chovu, je třeba ho obdobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou.

Už loni informovali o riziku přenosu choroby z Polska čeští veterináři myslivce. „Šíření nákazy souvisí převážně s ilegálním obchodem z neznámých zdrojů, s pohyby lidí, s nehlášením nákazy nebo s nedodržováním opatření biologické bezpečnosti,” uvedl tehdy šéf veterinární správy Zbyněk Semerád.

Reklama

Výběr článků

Načítám