Hlavní obsah

ČEZ: Prioritou je dostavba Dukovan, času není nazbyt

Pokud se rozhodne o stavbě nového jaderného bloku v Česku, bude v jaderné elektrárně v Dukovanech. Řekl to Bohdan Zronek z energetické společnosti ČEZ, která provozuje obě tuzemské jaderné elektrárny — v Dukovanech a v Temelíně. Bez podpory státu se podle Zronka stavba neobejde, z časových důvodů by měla rozhodnout nejpozději příští vláda.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

ČEZ zrušil v dubnu 2014 zadávací řízení na stavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Důvodem bylo to, že česká vláda na stavbu neposkytla státní garance. Tendr se tehdy konal podle zákona o veřejných zakázkách, což byl světový unikát.

Podle Zronka — který je šéf divize ČEZ jaderná energetika a ředitel jaderné elektrárny v Temelíně — striktnost zákona bránila mimo jiné tomu přinést do výběru dodatečné požadavky.

Dukovany jsou starší než Temelín, první blok byl spuštěn už v roce 1985, zatímco Temelín funguje od roku 2002. Dukovany mají čtyři jaderné bloky, každý o instalovaném výkonu 510 MW, v Temelíně stojí dva bloky s výkonem každého po 1055 MW.

Současné dukovanské bloky mají být podle plánů odstaveny po 50 letech provozu zhruba v letech 2035 až 2037. Jaderné elektrárny mají maximální životnost až 60 let, každých 10 let ale prodloužení fungování jednotlivých bloků musí povolit Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

„Tím, že jsme se posunuli v čase, tak dává smysl začít v lokalitě Dukovany tak, abychom tu lokalitu udrželi s provozovaným blokem, který si na sebe bude vydělávat," řekl Zronek.

Termín na hraně

Připustil, že termín pro to, aby se tento plán stihl, je v současnosti již „na hraně”. Rozhodnutí podle něj musí padnout nejpozději během volebního období příští vlády.

Právě zapojení státu do projektu je podle něj klíčové. „Zatím všude, kde se staví nové jaderné elektrárny, tak je tam nezpochybnitelná role státu. Vždy je tam nějaká forma státní podpory, byť ne třeba přímá finanční," uvedl Zronek.

Stavba nového jaderného bloku podle něj případně musí být odůvodněna veřejným zájmem, podobně jako například dálnice, a to proto, aby Česko nemuselo elektřinu dovážet ze zahraničí.

„Pokud budeme hledat ekonomickou návratnost, tak se v Evropě ani u nás v současnosti nevyplatí stavět jakýkoliv zdroj, a to nejen jaderný,” dodal.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Temelíně a jednoho v druhé tuzemské jaderné elektrárně v Dukovanech s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Zronek vede nově zřízenou jadernou divizi ČEZ od začátku června, stal se i členem představenstva společnosti. Elektrárnu v Temelíně povede do konce srpna, poté ho v jejím čele nahradí Jan Kruml.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám