Hlavní obsah

Česká ekonomika ve čtvrtletí zrychlila růst na 2,9 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 1,3 procenta. Hospodářství tak mezičtvrtletně rostlo nejrychleji za poslední dva roky, uvedl v pátek Český statistický úřad. Potvrdil tak svůj předběžný odhad z poloviny května.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Za nejrychlejším mezičtvrtletním růstem za poslední dva roky stojí především růst zahraniční a domácí poptávky. Domácí poptávka vzrostla meziročně o 2,8 procenta, vývozy o 5,4 procenta,” uvedla analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Naopak investice zaznamenaly meziroční propad o 0,6 procenta. „Nižší investice už signalizovala struktura státního rozpočtu, podle kterého investice státu v prvních třech měsících klesly meziročně o 14 miliard korun především v důsledku nižších transferů z EU,” dodala.

Jiné země rostly rychleji 

Růst ekonomiky podle Lukáše Kovandy ze společnosti Cyrrus sice překonal očekávání, v mezinárodním srovnání však plynou z českého výsledku už spíše smíšené pocity. „Růst české ekonomiky překonal výsledek drtivé většiny zemí staré EU. Na druhou stranu ale zaostáváme za mnoha zástupci nové EU. V dalších zemích Visegrádské čtyřky byl růst vesměs vyšší. V Maďarsku činil 3,7 procenta, v Polsku 3,8 procenta a na Slovensku 3,1 procenta,” upozornil.

Koruna se po zprávě o HDP drží blízko nejsilnějších hodnot od dubnového ukončení intervencí ČNB kolem 26,34 koruny za euro.

„Česká měna těží z velmi dobré kondice českého hospodářství, která se projevuje třeba i dnes potvrzeným růstem HDP. Očekáváme, že české ekonomice se bude dále dařit a kurz vůči euru tedy bude sílit,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky David Kocourek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám