Hlavní obsah

Česká zbrojovka měla loni rekordní tržby i zisk

Česká zbrojovka z Uherského Brodu loni dosáhla rekordních tržeb ve výši zhruba čtyři miliardy korun, což je více než desetiprocentní meziroční nárůst. Rekordní byl i zisk 600 miliónů korun, řekl ve čtvrtek na brněnském zbrojařském veletrhu IDET generální ředitel firmy Lubomír Kovařík.

Foto: Česká zbrojovka

Pistole České zbrojovky montují i v Peru

Článek

Za rostoucími tržbami i zisky je růst výroby. Loni podnik prodal přes 300 tisíc zbraní, export se na prodejích podílel 90 procenty, řekl ve středu na tiskové konferenci na brněnském zbrojařském veletrhu IDET generální ředitel firmy Lubomír Kovařík.

"Obchodovali jsme se 100 zeměmi. Největší exportní teritoria jsou Evropa, Thajsko, Kanada a především USA," řekl Kovařík. Ve Spojených státech působí i dceřiná firma a brzy by se zde měla otevřít nová továrna.

"Chceme se dostat do amerických ozbrojených složek, ještě se rozhodujeme, v kterém státě budeme vyrábět. Příští rok už bychom tam chtěli vyrobit 10 až 20 tisíc zbraní. Je to investice v miliónech dolarů," uvedl Kovařík.

Závod na montáž a opravu pistolí firma otevřela loni také v peruánské Limě. [celá zpráva]

Na trh uvádí zbrojovka několik novinek, radikálně modernizuje výrobní zařízení. Postupně naplňuje dlouhodobý cíl dostat se se všemi svými typy zbraní do českých ozbrojených složek. "Doděláváme bojové pušky a pušky pro přesnou střelbu. Letos, předpokládám, ukončíme ověřovací sérii a příští rok zahájíme sériovou výrobu," řekl Kovařík.

Úspěšná je firma i v civilní výrobě, věnuje se automobilovému a leteckému průmyslu, tvoří zhruba desetinu tržeb a zhruba čtvrtina míří na český trh.

Zaměstnance si školí sami

S postupným růstem také souvisí stálé zvyšování počtu zaměstnanců, aktuálně jich má podnik zhruba 2000. Přestože nové kvalifikované techniky nachází obtížně, těží ze spolupráce se školou, která se jmenuje Centrum odborné přípravy technické a funguje přímo při České zbrojovce.

„Takto si připravujeme střední technické kádry a jednou za dva až tři roky otevíráme ve spolupráci s ostravskou Technickou univerzitou obor konstruktér a technolog," uvedl Kovařík.

Devadesát procent akcií zbrojovky patří společnosti EHC Czub SE kontrolované René Holečkem, zbylých deset procent členům představenstva. Firma funguje od roku 1936, nyní má kromě mateřského závodu v Uherském Brodě výrobu i v Brně, na Slovensku a v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám