Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku se téměř nezměnila

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v českou ekonomiku se v květnu téměř nezměnila. Vyplynulo to z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ), který byl zveřejněn ve středu. Souhrnný indikátor důvěry oproti dubnu mírně poklesl o 0,2 bodu na hodnotu 97,2. Důvěra spotřebitelů zůstala na stejné úrovni, u podnikatelů se nepatrně snížila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra v českou ekonomiku

Článek

Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o 0,2 bodu na hodnotu 94,9. Indikátor důvěry spotřebitelů zůstal na hodnotě 108,4.

Ve srovnání s květnem 2016 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

„Podniky si uvědomují, že budou mít problém najít nové zaměstnance. Poslední údaje z průmyslu ukazují na velmi zdravý růst, který by se měl udržet i po zbytek letošního roku,“ komentoval průzkum ekonom Komerční banky Viktor Zeisel s tím, že by poptávce po českých strojírenských výrobcích měl pomáhat německý růst, tažený investiční aktivitou.

„Důvěra mezi podnikateli v květnu vesměs stagnovala. Nepatrně poklesla důvěra v obchodu, kde zástupci podniků zhodnotili svou současnou situace hůře, než tomu bylo minulý měsíc. Také ve stavebnictví se důvěra mírně snížila z titulu slabšího výhledu na růst stavebních pracích v příštích měsících,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„Mírně vzrostly obavy spotřebitelů ohledně celkové ekonomické situace v horizontu 12 měsíců. Úmysl spořit se zvýšil, obavy z růstu cen se ve srovnání s dubnem nezměnily,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám