Hlavní obsah

Drážní úřad zamítl stížnost Českých drah proti Regiojetu

Aktualizováno

Drážní úřad zamítl stížnost Českých drah na přidělení kapacity konkurenčnímu dopravci RegioJet ve vytížené časy na lince mezi Prahou a Brnem. Státní správce kolejí, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), postupoval při přidělení kapacity RegioJetu správně. V úterý to uvedl mluvčí Úřadu Martin Novák.

Foto: Student Agency

Vlak RegioJet

Článek

Nynější rozhodnutí Drážního úřadu je konečné a je možné je zvrátit pouze u soudu, uvedl Novák.

Firma na trati do Brna a Bratislavy jezdí se třemi páry vlaků od loňského prosince. Spor se vede o vlaky na trase PrahaBrno – Bratislava s odjezdy v 07:19 a 15:19.

V 17:19 jde o vlak z Prahy do Starého města u Uherského Hradiště. Ve směru z Brna do Prahy jezdí žluté vlaky soukromé společnosti v 06:09 a 07:09 a poté odpoledne v 17:09.

Trasu mezi Prahou a Brnem do letoška obsluhovaly výhradně České dráhy, RegioJet si ale zažádal o totožné odjezdové časy s tím, že je hodlá provozovat bez dotací.

SŽDC přidělení kapacity u části spojů soukromé společnosti zdůvodňovala mimo jiné tím, že žluté spoje budou jezdit až do Bratislavy, a tudíž mají jako mezistátní vlaky prioritu.

Naopak vlak s odjezdem z Prahy v 16:19 a v opačném směru z Brna hl. n. v 08:09 zůstal Českým drahám, neboť RegioJet požádal o kapacitu až v takzvané pozdní žádosti, uvedla SŽDC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám