Hlavní obsah

Toshiba v problémech. Loni prodělala 204 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Toshiba, jejíž americká jaderná divize Westinghouse koncem března požádala o ochranu před věřiteli, v loňském fiskálním roce zdvojnásobila čistou ztrátu na 950 miliard jenů (203,6 miliardy korun). Divize Westinghouse bankrotuje, a navíc jí hrozí zablokování prodeje divize čipů kvůli arbitráži s Western Digital.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Prezident Toshiby Satoši Cunakava se uklání na začátku tiskové konference v Tokiu.

Článek

Vedení Toshiby oznámilo vysokou ztrátu v pondělí na tiskové konferenci. Jde ale jen o předběžný údaj, výsledky totiž stále neschválili auditoři. Toshiba tím pádem zmeškala pondělní termín zveřejnění oficiálních výsledků – již předtím jednou posunutý.

Americká společnost Western Digital, která s Toshibou v Japonsku provozuje společný závod na polovodiče, současně oznámila, že požádala o mezinárodní arbitráž, která má Toshibě zabránit v prodeji čipové divize bez jejího souhlasu.

To by mohlo ohrozit Toshibu, která nutně potřebuje finanční injekci, napsala agentura Reuters.

Zájem o čipovou divizi má i Foxconn

Toshiba oddělila svou čipovou divizi, která je druhým největším výrobcem paměťových čipů NAND, do samostatné firmy a plánuje její prodej. Chce tak získat peníze na pokrytí ztrát americké jaderné divize. Western Digital, která s Toshibou provozuje hlavní továrnu na polovodiče, sice podala nabídku na divizi, není však považována za favorita, protože její nabídka je nižší než nabídka dalších konkurentů.

Právní spor by mohl vést k opoždění nebo zrušení prodeje divize, ze kterého by Toshiba mohla získat až 18 miliard USD (437,3 miliardy korun). Mezi dalšími zájemci o divizi jsou soukromý investiční fond KKR, tchajwanská firma Foxconn a americký výrobce čipů Broadcom.

Western Digital v pondělí oznámila, že zahájila arbitrážní řízení u Mezinárodní obchodní komory. Požaduje, aby Toshiba zvrátila krok, kterým přesunula majetek jejich společného podniku do osamostatněného subjektu Toshiba Memory a zastavila veškerý prodej, na který nemá souhlas firmy SanDisk, divize Western Digital.

Westinghouse bankrotuje

Toshiba vyrábí počítačové čipy a domácí spotřebiče. Americkou jadernou firmu Westinghouse koupila v roce 2006. Z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla katastrofa v japonské elektrárně Fukušima.

Jedním z jejích důsledků byl růst nákladů v této sféře kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost a pokles poptávky. Prezident Toshiby Satoši Cunakava nedávno uvedl, že strategie vycházející z Westinghousu byl omyl, a slíbil, že nebude přijímat nové jaderné projekty.

Westinghouse se potýká s obrovskými náklady kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým Westinghouse před časem zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB). V březnu firma požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli, dluží téměř 10 miliard dolarů (čtvrt biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám