Hlavní obsah

Arca Services chce zvrátit rozhodnutí soudu, který odmítl insolvenční návrh na Residomo

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Arca Services se chce odvolat proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Ten před pár dny odmítl insolvenční návrh podaný na největšího vlastníka nájemního bydlení v ČR, společnost Residomo, jako bezdůvodný.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

„Připravujeme odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci,“ potvrdila mluvčí Arcy Barbora Hanáková.

Návrh na insolvenci vlastníka 43 tisíc bývalých bytů těžební společnosti OKD podala Arca Services na konci minulého týdne z důvodu možného předlužení společnosti Residoma.

„Insolvenční řízení vůči společnosti Residomo je nástrojem, jak zamezit vyvedení financí mimo tuto společnost a zabránit tak poškození jejich věřitelů, nájemníků bývalých bytů OKD,“ uvedla Hanáková s tím, že pohledávky, kterými disponují nájemníci vůči Residomu, vznikly na základě závazku privatizační smlouvy o přednostním právu nájemníků na odkup bytů, který však nebyl dodržen.

Mohou se připojit k insolvenčnímu řízení

„Věřitelé společnosti Residomo, tedy nájemníci, se mohou k insolvenčnímu řízení přihlásit a uplatnit tím svůj nárok. Přihláškou k insolvenčnímu řízení se nájemníci bývalých bytů OKD stanou účastníky řízení, uplatní nárok na náhradu způsobené škody, a navíc jim budou ušetřeny náklady spojené se soudním sporem,“ sdělila.

Dodala, že v případě, že nájemníci budou mít zájem o podání přihlášky k insolvenčnímu řízení, mohou se na Arcu obrátit pro poskytnutí potřebných informací. „Arca také uhradí veškeré s tím spojené náklady včetně potřebné součinnosti.

Podle Arky Services mají nájemníci bývalých hornických bytů poslední šanci uplatnit svůj nárok na vzniklou škodu, protože letos uplyne dvouletá promlčecí doba. „Podáním přihlášky k insolvenčnímu řízení se běh promlčecí doby zastaví,“ objasnila Hanáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám