Hlavní obsah

„Zdravé ovoce” z Číny bylo plné pesticidů. Inspekce zadržela přes dvě tuny goji

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět na trh 2,3 tuny sušeného ovoce goji z Číny. Laboratorní analýza prokázala kontaminaci v EU zakázanými pesticidy ze skupiny jedovatých carbofuranů, informoval ve středu mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Sušené ovoce goji z Číny obsahovalo zakázané pesticidy.

Článek

Plody goji, což jsou bobule asijské rostliny kustovnice, v posledních letech na západě získávají na oblibě jako složka zdravé výživy.

Jako výrobce byla u zadržené potraviny uvedená firma Organic Way z Ostravy.  Vzorek s pesticidy inspektoři odhalili v prodejně Uherském Hradišti. Laboratoř SZPI ve vzorku identifikovala vedle carbofuranů i pesticid propargit. Pesticidy obsahovalo kilové balení goji s datem trvanlivosti do června 2018.

„Potravinářská inspekce doporučuje všem spotřebitelům, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali. Informaci SZPI vložila do evropského systému rychlého varování RASFF. S kontrolovanými osobami zahájíme správní řízení o uložení sankce,” uvedl mluvčí inspekce Kopřiva.

Carbofuran byl používán v zemědělství jako silný pesticid a pro své nežádoucí účinky jej EU od roku 2008 zakázala. Carbofuran se v Česku také nelegálně používá ke trávení ptáků či šelem. Pro člověka může být smrtelné množství odpovídající zhruba čtvrtině čajové lžičky.

Problém s potravinami z Číny, které obsahují pesticidy, se neustále opakuje. V minulosti zjistila SZPI jejich přítomnost v čajích či pomelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám