Hlavní obsah

České dráhy loni hospodařily se ziskem 882 miliónů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina České dráhy loni skončila hospodaření se ziskem 882 miliónů korun proti předloňské ztrátě 1,4 miliardy. Důvodem loňského zlepšení jsou mimo jiné nárůst zisku v oboru nákladní dopravy a provozní úspory, informoval v pátek mluvčí drah Radek Joklík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledek hospodaření je nejlepší od roku 2009. Zlepšení hlásí osobní i nákladní doprava.

„Tržby z hlavní činnosti v segmentu osobní dopravy byly loni 21,572 miliardy korun. Z toho zhruba třetina jsou tržby z prodeje jízdních dokladů, tady je to meziroční navýšení tržeb z prodeje jízdenek o 260 miliónů korun a zbytek je úhrada prokazatelné ztráty od státu a krajů,” řekl Novinkám Joklík.

České dráhy dostávají od státu a krajů dotace na provoz tratí, které nevydělávají. Loni to bylo více než 14 miliard korun.

Růst příjmů z osobní dopravy souvisí s růstem počtu cestujících, kterých bylo loni celkem 171,5 miliónu.

Vysoce ziskový byl loni segment nákladní dopravy. „Loňské hospodaření skončilo s čistým ziskem 935 miliónů korun, což představuje meziroční zlepšení o 359 miliónů korun,“ uvedl generální ředitel ČD Pavel Krtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám