Hlavní obsah

Švédští majitelé razantně navýší platy v Mitasu

Právo, Aleš Fuksa

Odboráři zlínské a pražské pobočky gumárenského giganta Mitas se ve čtvrtek odpoledne s vedením švédských vlastníků firmy domluvili na zvýšení mezd zaměstnancům. Právo o tom informovalo vedení podniku i šéf zlínských odborářů Vladimír Jandásek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Stávková pohotovost v Mitasu

Článek

Obě strany jsou nyní před podpisem smlouvy, ta by mohla být podepsána příští týden. Do té doby bude trvat stávková pohotovost. „Jde však už jen o formalitu,“ přiznal Jandásek.

Ve stávkové pohotovosti jsou zlínští zaměstnanci od 10. března. Po minulém týdnu za sebou mají i několikahodinovou stávku.

„Vedení Mitas uzavřelo se zástupci pražských a zlínských odborových svazů předběžnou dohodu, ve které se obě strany shodly mimo jiné na míře růstu platů. V následujících dnech budeme ladit finální znění dohody. Jsme rádi, že se situaci podařilo vyřešit u jednacího stolu, jak jsme celou dobu v průběhu jednání věřili,“ sdělil Ralph Kellenberger, vedoucí oddělení lidských zdrojů Mitasu, který byl pověřen za firmu vyjednávat o kolektivní smlouvě.

Platy jako v Otrokovicích?

Mzdy se budou částečně zvyšovat už v letošním roce, razantního zvýšení se zaměstnanci dočkají v polovině roku 2018. Dosud většina pracovníků v dělnických profesích pobírala od 12 do 15 tisíc čistého.

„Nesmím ještě říct částky, ale je to tak, že nás dohoda uspokojuje. K 1. červenci 2018 se dostaneme na takové navýšení — jak ve Zlíně, tak v Praze — že se staneme velmi dobře zaplacenými zaměstnanci. Tak, abychom hráli ve svých regionech na trhu práce prim,“ uvedl Jandásek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Šéf odborářů ve zlínském Mitasu Vladimír Jandásek

Podle dobře informovaného zdroje by se měly mzdy ve zlínské pobočce Mitasu přiblížit k těm, které mají dobře placení zaměstnanci v otrokovické pobočce. Tam lidé v dělnických profesích berou asi 28 tisíc hrubého, celkový průměr u všech profesí činí v Otrokovicích měsíčně 32 až 33 tisíc korun hrubého.

„Velmi si vážím vedení firmy Trelleborg, která vlastní Mitas. Majitelé pochopili, že je potřeba nejdřív zvýšit mzdu a až poté je možné po lidech očekávat zvýšení produktivity. Ústupky byly od nás i ze strany Trelleborgu. Švédové se ale ukázali jako velmi sociálně vyspělí zaměstnavatelé,“ poznamenal šéf zlínských odborů Mitasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám