Hlavní obsah

Ve Venezuele zabavili továrnu americké automobilky General Motors

Novinky, tov

Úřady ve Venezuele převzaly kontrolu nad továrnou General Motors u města Valencie a zabavily majetek firmy. Ve středu o tom informovala americká automobilka, která se chce bránit právně, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Logo na centrále General Motors v Detroitu

Článek

„Továrnu GMV (General Motors Venezolana) včera nečekaně převzaly úřady a zabránily jí v normálním provozu. Navíc byl firmě zabaven další majetek, včetně automobilů,” uvedla GM v prohlášení. Dodala, že tento krok způsobí nevratnou újmu jí, jejím 2678 zaměstnancům, 79 dealerům i dodavatelům.

Obsazení továrny přichází v časech prohlubující se ekonomické krize. Ekonomiku podle odhadu MMF letos čeká pokles o 7,4 procenta, zemi přitom trápí hyperinflace. V zemi tento týden proběhly velké demonstrace proti levicové vládě prezidenta Nicoláse Madura, při kterých zemřeli dva studenti a jeden člen národní gardy.

Dvě desítky arbitráží

Automobilový průmysl ve Venezuele zažívá v posledních letech hluboký propad, kvůli devizové regulaci mu chybějí suroviny a materiál a mnoho továren takřka nevyrábí. V roce 2015 americký Ford odepsal své investice v zemi v hodnotě 800 miliónů dolarů (20 miliard korun).

Vztahy mezi USA a Venezuelou jsou dlouhodobě napjaté, k převzetím amerických továren docházelo už dříve. Venezuela čelí celkem dvěma desítkám arbitrážím kvůli znárodněním firem z období vlády předchozího prezidenta Huga Cháveze, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám