Hlavní obsah

Jihomoravský a Olomoucký kraj chtějí za stávku pokutovat dopravce

Jihomoravský kraj bude vyžadovat po dopravcích pokutu za to, že nevyjely některé autobusy. Řekla to náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO). Pokuta za smlouvu se pohybuje okolo miliónu korun. Jihomoravský kraj patří mezi stávkou nejvíce zasažené. O několikamiliónovou kompenzaci bude usilovat i Olomoucký kraj — za autobusy, které nevyjely na Jesenicku a Šumpersku.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Pustá a prázdná byla po ránu nástupiště na hlavním autobusovém nádraží v Blansku. Tamní autobusová společnost ČAD Blansko zaměstnává 150 řidičů autobusů. Do stávky za vyšší mzdy se zapojili všichni až na tři řidiče.

Článek

„V každé smlouvě je pokuta za nepřistavení autobusu. V souvislosti s péčí řádného hospodáře nemáme ani žádnou jinou možnost než sankce po dopravcích tvrdě vyžadovat,” uvedla Malá.

Podle ní se porušení smluv týká necelé desítky dopravců. „Tuto povinnost máme ze zákona. Kdybychom se vymáhání sankce vyhnuli, byli bychom sankciováni my. Je to naše povinnost," uvedla Malá.

Kraj podle ní vyčíslí sankce na základě jednotlivých smluv. „Dopravce pak dostane vyčíslení o sankci. Bude tam pravděpodobně smluvní pokuta a bude povinen to uhradit,” doplnila Malá.

Odbory prý klepou na špatné dveře

Na sankce několikrát upozorňovala. „Náměstka zodpovědného za dopravu Romana Hanáka jsem několikrát upozornila na to, že je potřeba, aby o tom dopravci věděli a byli si vědomi toho, že kraj nemá jinou možnost, než sankce vyžadovat,” zdůraznila Malá.

Kraj podle ní udělal maximum, co mohl. „Vyplatil každému dopravci pět miliónů tak, aby se kvůli smlouvám nedostal do rozporu se zákonem. Je potřeba říct, že odboráři klepou na špatné dveře. Chyba je u dopravců. Pokud vysoutěžili cenu a nejsou schopni unést legislativní změnu, měli by smlouvy vypovědět a uzavřít nové,” řekla Malá.

Hanák uvedl, že kraj vypovězení smlouvy a uzavření nové dopravcům nabídl, většina ale zvolila dodatek do smluv. Smlouvu vypověděl podle něj pouze jediný dopravce, a to VYDOS BUS, který obstarává podoblast jihovýchod, což je tedy část Slovácka. Podle Hanáka bude dopravce zajišťovat dopravu nadále ve výpovědní lhůtě 30 měsíců, do té doby najde kraj nového dopravce.

„Očekáváme, že se dopravci přidají k tomuto jednomu a budeme soutěžit znovu pro ty oblasti, kde to dopravci nejsou schopni vykrýt,” dodal Hanák.

Kvůli stávce řidičů autobusů za vyšší mzdy na jižní Moravě ve čtvrtek nejezdí 67 linek z 225. Jsou to meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno, v krajském městě jezdí autobusy bez omezení. Proti středečnímu předpokladu někteří řidiči přišli do práce, vyjede tedy více spojů na částečně omezených linkách, kterých je 61.

Sankce chystá i Olomoucký kraj

Stávka původně plánovaná jako celostátní ve čtvrtek výrazněji zasáhla vedle jižní Moravy jen část Olomouckého kraje a Českou Lípu v Libereckém kraji. [celá zpráva]

I Olomoucký kraj oznámil, že bude po dopravci požadovat pokutu — po společnosti Arriva Morava bude chtít tři milióny za to, že dnes na Jesenicku a Šumpersku nevyjela většina regionálních autobusových spojů.

Sankce podle mluvčí hejtmanství Kamily Navrátilové vyplývá ze smlouvy s dopravcem.

Na pravidelné linky v těchto dvou horských okresech ráno sice vyjelo několik autobusů, podle odborářů se ale většina řidičů do stávky zapojila. V ostatních částech Olomouckého kraje jezdí autobusy bez omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám