Hlavní obsah

Jurečka chce větší obchody s Kubánci. Jako za dob socialistického Československa

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí zahájil pracovní cestu na socialistickou Kubu. Cílem cesty je podle něj posílit spolupráci mezi oběma zeměmi a navázat na dobu před rokem 1989, kdy „bylo Československo historicky jedním z největších dodavatelů na Kubu”. Novinky o tom informovala tisková mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marián Jurečka na výstavišti v Brně

Článek

„Cílem naší cesty na Kubu je především posilování vztahů mezi oběma zeměmi a jejími institucemi a také zlepšení vzájemné obchodní spolupráce,” uvedl Jurečka.

„Zejména v oblasti zemědělské techniky a potravinářských technologií bylo Československo historicky jedním z největších dodavatelů na Kubu. Věřím proto, že na tuto spolupráci dokážeme navázat,” dodal.

Navštíví ministerstvo i zemědělské družstvo

Jurečka má v úterý na programu návštěvu Mezinárodního zemědělsko-průmyslového a potravinářského veletrhu FIAGROP 2017, kterého se Česko také účastní. Jedná se o největší zemědělský veletrh na Kubě, jehož součástí jsou i odborné konference.

V dalších dnech se ministr setká s prezidentem Kubánské obchodní komory Orlando Hernándezem Guillénem, představiteli ministerstva zahraničního obchodu a zahraničních investic a navštíví také zemědělské družstvo Niceto Pérez.

Potenciál tu je

„Agrární obchod mezi Českem a Kubou nedosahuje zdaleka svého potenciálu, když obrat činil v roce 2016 pouhých 323 miliónů korun,” uvedla mluvčí ministerstva.

Hlavním zbožím, které se z Česka vyváží na Kubu, jsou zahuštěné mléko a smetana, slad a nově oves. Mezi hlavní dovozní artikly z Kuby do Česka patří rum a doutníky, v menší míře pak i káva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám