Hlavní obsah

Čaje s halucinogenními látkami zmizely z obchodů

Novinky, mif

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pátek varovala před čaji polského výrobce Mokate, které obsahovaly tropanové alkaloidy atropin a skopolamin. Tyto látky mají negativní účinky na lidské zdraví a v potravinách nesmějí být přítomné. Výrobce nicméně v sobotu uvedl, že z pultů obchodů čaje s těmito halucinogenními látkami zmizely už v lednu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Čaje ‚Babička Růženka – sedmero bylin s Echinaceou‘ s datem expirace 11/2018 byly staženy z trhu již počátkem ledna 2017. Stalo se tak z preventivních důvodů po zjištění podezření na výskyt zvýšeného množství tropanových alkaloidů. Problém byl způsoben naším dodavatelem bylin,“ uvedl v sobotu mediální zástupce společnosti Mokate Josef Brabec.

Ten zároveň upozornil, že problém s přítomností zakázaných látek se objevil jen u některých šarží bylinných čajů. „Ostatní ovocné, černé či zelené čaje Loyd a Babička Růženka jsou vyráběny z odlišných surovin se zcela odlišným způsobem sklizně,“ dodal Brabec.

Podle SZPI nicméně množství závadných čajů v oběhu zanedbatelné rozhodně nebylo. „Dle předběžné informace se v tržní síti mohly nacházet řádově tisíce kusů závadné šarže," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že laboratorní analýza prokázala přítomnost atropinu a skopolaminu v čaji šarže L 09111630 C.

Není to poprvé

„Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají jmenovanou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,” dodal Kopřiva.

S firmou Mokate povede SZPI správní řízení. Zakázané látky totiž inspektoři objevili v produktech této společnosti už v prosinci loňského roku. Tropanové alkaloidy tehdy byly nalezeny konkrétně v čaji Loyd Herbal Tea - máta s brusinkou a bylinkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám