Hlavní obsah

Evropa pumpuje peníze do Řecka, jeho obyvatelé ale stále více chudnou

Novinky, bož

Navzdory tomu, že evropské záchranné mechanismy do Řecka napumpovaly desítky miliard eur, situace obyčejných Řeků se zhoršuje, píše agentura Reuters. V rámci reforem, jejichž cílem je dostat astronomické zadlužení pod kontrolu, Řecko například seškrtalo důchody.

Foto: David Ryneš, Novinky

Chudoba v EU

Článek

Třiasedmdesátiletá důchodkyně Dimitra, napsal Reuters, patří ke stále větší skupině Řeků, kteří žijí v bídě.

„Žila jsem vždy skromně. Nikdy jsem ani nejela na dovolenou,“ uvedla ohledně své tíživé situace. Polovina z jejího měsíčního příjmu 332 eur (necelých devět tisíc korun) pokryje nájem, za zbytek musí zaplatit účty. Stravuje se tím, co jí dají takzvané potravinové banky.

Řekové chudnou, dýchají na záda Rumunům

Řecko i tak není nejchudší zemí v EU, píše Reuters. Bulharsko a Rumunsko jsou na tom ještě hůře. Řekové jim ale „dýchají na záda”. Eurostat tvrdí, že  v roce 2015 žilo pod hranicí chudoby 22,2 procenta lidí. To je oproti roku 2008 téměř dvojnásobek. Chudoba v Rumunsku a Bulharsku ve stejném období výrazně poklesla.

V zadluženém Řecku ještě v roce 2012 činila průměrná penze 1625 eur (44 300 korun). Kritici evropské pomoci Řecku poukazovali na absurditu situace, kdy se na řecké důchody skládají chudší důchodci ostatních zemí eurozóny.

Od té doby však byly řecké důchody seškrtány na průměrných 882 eur, což v kombinaci s vyššími životními náklady dostalo řadu lidí pod hranici chudoby.

Jen v řecké metropoli Athény je v potravinových bankách pro lidi s příjmem pod 370 eur měsíčně (necelých 10 tisíc korun) zaregistrováno 11 tisíc rodin, respektive 26 tisíc lidí. V roce 2014 to bylo 6000, v roce 2012 jen 2500.

Evropa do země napumpovala miliardy

Řecko se předloni domluvilo s eurozónou, že mu bude v průběhu tří let vyplaceno 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Celkově ESM z této částky zatím vyplatil 31,7 miliardy eur (zhruba 856,5 miliardy korun). [celá zpráva]

V součtu pomoci ESM (takzvaného trvalého eurovalu) s penězi vyplacenými dalším evropským mechanismem EFSF (takzvaným dočasným eurovalem) bylo Řecku celkově vyplaceno 173 a půl miliardy eur (4,7 biliónu korun).

Reklama

Související články

Eurozóna uleví Řecku

Řecko slíbilo, že bude pokračovat v reformách, aby snížilo své dluhy, řekl v sobotu šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Podle něho se tak otevírá cesta...

Výběr článků

Načítám