Hlavní obsah

ČTÚ pohrozil mobilním operátorům O2 a Vodafone odebráním licencí

• Aktualizováno
Novinky, bož

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyzval operátory O2 a Vodafone, aby do měsíce snížili velkoobchodní ceny datových služeb v sítích LTE. V opačném případě jim pohrozil odebráním licencí. ČTÚ to ve čtvrtek oznámil tiskovou zprávou.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mobilní operátoři O2 a Vodafone stále neplní své přijaté závazky z aukce kmitočtů a mohou tak bránit virtuálním operátorům nabízet datové služby za přijatelné ceny,” uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

ČTÚ operátory k nápravě situace vyzval již podruhé. „První výzvu z února loňského roku vyslyšel pouze operátor T-Mobile. Společnosti Vodafone a O2 cenu dostatečně nesnížily a za neuposlechnutí výzvy jim byla ve správním řízení udělena pokuta v maximální možné výši dva milióny korun,” připomněl Drtina. [celá zpráva]

Podle podmínek aukce kmitočtů musí být velkoobchodní cena nastavena tak, aby umožnila ziskové podnikání stejně efektivním virtuálním operátorům. „V současné době by se tak cena měla dostat na úroveň 0,10 až 0,15 koruny za 1 MB dat u mobilních služeb a zhruba 0,01 koruny za 1 MB dat u služeb fixního LTE,” zdůraznil.

Podle ČTÚ nabízí společnost O2 cenu za 1 MB dat ve výši 0,43 koruny a společnost Vodafone cenu v rozpětí od 0,29 až 0,51 koruny za 1 MB v závislosti na objemu odebíraných mobilních služeb. Fixní cenu nenabízí.

„Přijaté opatření cílí na posílení konkurence na maloobchodních trzích služeb poskytovaných prostřednictvím mobilních sítí a má umožnit virtuálním operátorům nabízet plnohodnotné služby na sítích LTE svým zákazníkům,” odůvodnil opatření Drtina.

Na splnění výzvy mají operátoři lhůtu jednoho měsíce. Pokud jí ani napodruhé nevyhoví, ČTÚ jim může odebrat licenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám