Hlavní obsah

Češi dostavěli v Chile obří solární elektrárnu. Otáčí se za sluncem

Novinky, tov

Česká investiční skupina Solek Group dokončila v Chile solární elektrárnu Parque Solar Cuz Cuz. Elektřinou začala zásobovat téměř 2800 domácností, což odpovídá městům velikosti Čáslavi nebo třeba Domažlic, informovala ve čtvrtek firma.

Foto: Solek Group

Solární elektrárna Parque Solar Cuz Cuz se nachází zhruba 300 kilometrů severně od hlavního města Chile Santiaga.

Článek

Elektrárna se nachází zhruba 300 kilometrů severně od hlavního města Santiaga a je jedinou solární elektrárnou nejen v Chile, ale v celé Jižní Americe, kterou postavila a provozuje ryze česká firma.

Elektrárna o instalovaném výkonu 3,07 megawattů se rozkládá na ploše více než jedenácti fotbalových hřišť. Její solární panely jsou umístěny na speciálních natáčecích stojanech, které umožňují maximálně využívat sluneční svit v průběhu celého dne. Náklady na výstavbu byly kolem 100 miliónů korun.

„Chile je z pohledu osvitu jednou z nejlepších lokalit na světě. Například ve srovnání s Českem tu stejný panel vytvoří 2,5krát víc energie. A v kombinaci s natáčecím systémem můžeme říci, že provozujeme jednu z nejefektivnějších solárních elektráren na této planetě,“ řekl majitel Solek Group Zdeněk Sobotka.

Češi se na stavbu elektrárny připravovali od roku 2014, první stavební práce začaly na jaře loňského roku a za necelý rok byla elektrárna kompletně dokončena.

„Potýkali jsme se s mnohými těžkostmi, zasáhla nás například třítýdenní stávka celníků. I díky vstřícnému přístupu místních a důkladné přípravě jsme ale vše překonali a úspěšně začali dodávat proud do sítě,“ dodal Sobotka.

Firma Solek Group byla založena v roce 2010. Od té doby realizovala desítky projektů v oblasti fotovoltaických elektráren v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a právě Chile, kde nyní chystá další dva projekty. Kromě Jižní Ameriky se firma soustředí i na vstup na nově otevřený íránský trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám