Hlavní obsah

Šmejdi dostali za předváděcí akce pokuty za téměř čtyři milióny

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila pokutu dva a půl miliónu korun firmě IQ Teleshopping za nekalé obchodní praktiky. Jde o nejvyšší pokutu organizátorům předváděcích akcí, kteří jsou známější pod označením šmejdi. Informoval o tom v pondělí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Další firmou, kterou ČOI letos pokutovala za předváděcí akce, byla společnost Sweet Garden. Kontroloři jí uložili pokutu 1,4 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Inspekce od roku 2014 tzv. šmejdům uložila pokuty za 11,4 miliónu korun. Dosud nejvyšší byly dvoumiliónové pokuty pro společnosti Astena group a 1. Česká reklamní společnost.

IQ Teleshopping porušila zákon o ochraně spotřebitele tím, že v kupních smlouvách uváděla nepravdivé údaje, o nabízených výrobcích a službách neinformovala jasně a srozumitelně a zákazníky řádně neinformovala o podmínkách reklamace. Oznámení o konaných akcích navíc neobsahovala zákonné náležitosti, jako jsou místo a čas.

Podle údajů v obchodním rejstříku má firma sídlo v pražské Libni a její základní kapitál činí dvanáct tisíc korun. Jednatelem je Petr Havránek z Prahy, firma byla zapsána v lednu 2015.

Požadovali vrácení na vlastní náklady

Dále ČOI letos za předváděcí akce pokutovala Sweet Garden. Za nekalé obchodní praktiky jí kontroloři uložili pokutu 1,4 miliónu korun.

Obchodníci například po spotřebiteli záměrně požadovali vrácení zboží na vlastní náklady, uhrazení případného poškození zboží při vrácení do výše 50 procent.

Návštěvníky předváděcích akcí jsou nejčastěji senioři. Kontroly podle ČOI ukazují, že na trhu stále působí společnosti, které svou podnikatelskou strategii postavily na klamání seniorů a porušování zákonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám