Hlavní obsah

ČEZ koupil první větrný park v Německu

Novinky, tov

Energetická společnost ČEZ převzala park větrných elektráren v jihozápadním Německu. O vstup na německý trh obnovitelných zdrojů firma usilovala už přes rok. Hodnotu transakce ČEZ nezveřejnil.

Foto: ČEZ

Větrný park ČEZ v jihozápadním Německu

Článek

„Jedná se o vstupní projekt na německý trh v oblasti obnovitelných zdrojů, počítáme, že další budou následovat. Díváme se nejen na již vystavěné parky na pevnině, ale i ty na moři a projekty ve fázi developmentu,“ řekl Tomáš Pleskač, ředitel divize Nová energetika.

Větrný park o celkovém instalovaném výkonu 12,8 MW byl postaven na klíč. ČEZ převzal projekt do provozu od německé investiční společnosti Aream.

Park se nachází ve spolkové zemi Porýní-Falc v okrese Kaiserslautern.

Německá vláda obnovitelné zdroje finančně podporuje v rámci odklonu země od jaderné energetiky. Německo se po jaderné havárii v japonské Fukušimě rozhodlo zavřít poslední jadernou elektrárnu do roku 2022. Ekologové současně tlačí na německou vládu, aby klesal podíl výroby elektřiny v uhelných elektrárnách.

Plánují investice za desítky miliard

ČEZ chce do roku 2020 do obnovitelných zdrojů investovat 50 miliard korun. Jen v Německu firma posoudila již desítky projektů o instalovaném výkonu přesahujícím 2,5 GW.

Pleskač již začátkem roku uvedl, že ČEZ chce do osmi let ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů elektřiny a má zájem o větrné elektrárny v Polsku, Německu, Francii a Velké Británii. Například v Polsku ale konzervativní vláda premiérky Beaty Szydlové zpřísnila podmínky pro stavbu větrných elektráren, které třeba nesmějí stát blíž než 1,5 kilometru od domů.

Kvůli změně podmínek měl horší výsledky větrný park ČEZ v Rumunsku. Firma v posledních letech snížila hodnotu rumunských aktiv o několik miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám