Hlavní obsah

Investice německých podniků v loňském roce rostly, téměř srovnaly rekord z roku 2008

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé průmyslové podniky v loňském roce investovaly do hmotného majetku téměř 60 miliard eur (zhruba 1,6 biliónu korun). Vyplynulo to z údajů, které ve středu zveřejnil Statistický spolkový úřad (Destatis). Částka byla o více než dvě miliardy vyšší než v roce 2014, což představuje nárůst o 3,5 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Částka 59,8 miliard eur byla jen o 0,2 miliardy eur nižší než v rekordním roce 2008, kdy investice dosáhly přesně 60 miliard eur.

Článek

Statistika se týká podniků, které zaměstnávají dvacet zaměstnanců a více.

Přesná částka (59,8 miliardy eur) byla jen o 0,2 miliardy eur nižší než v rekordním roce 2008, kdy investice dosáhly přesně 60 miliard eur. V polovině roku 2008 přitom Německo zasáhla finanční krize.

Největší nárůst (o 16,4 procenta) zaznamenalo odvětví gumárenského průmyslu a plastů, kam loni podniky investovaly 3,4 miliardy eur (92 miliard korun). Výrazný nárůst (o 10,6 procenta) se týkal i oblasti výroby datových, elektronických a optických přístrojů, kde firmy investovaly 2,4 miliardy eur (65 miliard korun). Oblast výživy a krmiv zaznamenala růst investic o 5,8 procenta na 4,4 miliardy eur (119 miliard korun).

Foto: David Ryneš, Novinky

Naším nejdůležitějším obchodním partnerem je Německo.

S německou ekonomikou je výrazně propojená i ta česká. Loni český export do Německa tvořil 38,6 procenta z celkového vývozu tuzemských výrobců do EU. Na dovozu z EU do ČR se pak Německo podílelo z 39,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám