Hlavní obsah

Přebytek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 98 miliard

Novinky, bož

Přebytek státního rozpočtu stoupl na 98,3 miliardy korun ze zářijových 82,3 miliardy korun, sdělilo v úterý ministerstvo financí. Loni v říjnu rozpočet vykázal schodek ve výši 29,1 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Státní rozpočet v říjnu 2016

Článek

K poslednímu dni měsíce října dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu částky 1066,7 miliardy korun, celkové výdaje pak 968,4 miliardy korun.

„Za tímto vývojem stojí především letošní výrazný nárůst daňových příjmů díky růstu ekonomiky především vloni (rostou zálohy na daň z příjmu právnických osob) a v letošním roce (zvyšuje se zaměstnanost, klesá nezaměstnanost, zvyšují se mzdy a roste výběr daně z příjmu fyzických osob),“ sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Příjmy státu ze spotřebních daní rostou podle jeho slov díky zvýšení daňového zatížení tabáku a nízkých cen pohonných hmot, které zvyšují spotřebu. „A roste také spotřeba domácností jako celek, což se promítá do vyššího výběru DPH. Ten dokonce na celostátní úrovni (+4,7 procenta meziročně) přesahuje růst nominální spotřeby domácností (odhadujeme +2,9 procenta za celý rok). Oproti dynamice maloobchodu (letos průměrně +6 procenta),“ dodal.

Vykázaný přebytek rozpočtu představuje nejlepší výsledek hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám