Hlavní obsah

Valoni schválili dohodu EU - Kanada

Valonský regionální sněm v pátek odsouhlasil smlouvu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Belgické Valonsko svým předchozím postojem blokovalo dohodu celé EU a Kanady. Ve čtvrtek se belgické regiony dohodly na řešení, což ale muselo projít ještě regionálními parlamenty.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Valonský regionální parlament

Článek

Po Valonsku bude ještě v pátek hlasovat parlament vlámské komunity. Vlády všech 28 členských zemí EU včetně belgické dohodu s Kanadou podporují. Belgická vláda ji však nemohla podepsat bez souhlasu všech regionálních parlamentů své země. EU kvůli postoji Belgie ve čtvrtek zrušila summit s Kanadou.

Podle belgických politiků by smlouva s Kanadou měla odpovídat dohodě z roku 2011 s Jižní Koreou. Vývoz EU do této země se zvýšil o 55 procent, belgický export o sedm procent. Do unie se přitom nezačaly dovážet žádné "nebezpečné produkty" a unijní státy se nemusely podřizovat korejským standardům.

Valonští představitelé si vymohli změny původní dohody zejména v oblasti urovnávání investičních sporů.

Mládek oceňuje kanadskou trpělivost

„Poslední balíček dokumentů doplňujících samotnou dohodu odsouhlasila v průběhu dneška všechna společenství a regiony, což bylo ústavní podmínkou podpisu dohody ze strany Belgie. Dodatečné texty již odstraňují veškeré pochybnosti a obavy beze zbytku,” uvedlo v pátek v prohlášení české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dodalo, že po schválení na úrovni Stálých zástupců (Coreper) budou dokumenty předány k finálnímu odsouhlasení Radě EU. Za Česko má dohodu CETA podepsat velvyslanec při EU Martin Povejšil.

"Je to výsledek obrovského úsilí Evropské komise, federální belgické vlády i kanadské strany, která prokázala nebývalou vstřícnost a trpělivost s vnitřními procesy EU," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"Rovněž ostatní členské státy budou muset být maximálně konstruktivní, aby mohla být dohoda podepsána s co nejmenším zpožděním oproti původnímu termínu. Rozhodně toto není způsob, jak by měla být v budoucnu završována obchodní jednání," dodal ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám