Hlavní obsah

Saúdská Arábie poprvé vydala dluhopisy. Nechce být závislá na ropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vláda Saúdské Arábie ve středu poprvé vstoupila na mezinárodní dluhopisový trh. Investorům prodala dluhopisy v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (zhruba 430 miliard Kč), což představuje největší emisi v historii rozvíjejících se zemí.

Foto: Faisal Nasser, Reuters

Mrakodrap Kingdom Centre v saúdskoarabském Rijádu.

Článek

Nabídka Saúdské Arábie zahrnovala dluhopisy s dobou splatnosti pět, deset a třicet let. Svým celkovým objemem překonala dosavadní rekord, který v rámci rozvíjejících se zemí držela Argentina. Ta letos v dubnu prodala dluhopisy za 16,5 miliardy dolarů (406 miliard korun).

Saúdská Arábie se podobně jako další producenti ropy v Perském zálivu potýká s nízkými cenami této suroviny a hledá dodatečné finanční prostředky, kterými by pokryla schodek rozpočtu.

„Je to (pro Saúdskou Arábii) jasný úspěch,” řekl ke středečnímu prodeji dluhopisů analytik Richard House ze společnosti Standard Life Investments. Dodal nicméně, že letos měly úspěch téměř všechny emise dluhopisů rozvíjejících se zemí, protože investoři touží po vyšších výnosech.

Nejistá ropa

Ekonomka Monica Maliková ze společnosti Abu Dhabi Commercial Bank předpokládá, že Saúdská Arábie bude ve vydávání dluhopisů pokračovat. „Saúdští Arabové se stanou stálými hosty na světových dluhopisových trzích,” prohlásila.

Středeční prodej dluhopisů je součástí rozsáhlejšího plánu, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na ropě. Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let klesly pod 30 dolarů za barel. V současnosti se pohybují kolem 50 dolarů za barel, zatímco ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

Mezinárodní měnový fond předpokládá, že hospodářský růst Saúdské Arábie v letošním roce kvůli levné ropě zpomalí na 1,2 procenta z loňských 3,5 procenta. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám