Hlavní obsah

Na britských letištích už stojí libra jedno euro

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si Britové mění na letišti peníze, dostanou za libru mnohdy méně než jedno euro. Tak špatný kurz domácí měny vůči euru Britové nezažili. Průměrný kurz směnáren 17 letišť v zemi je 99 eurocentů za libru, napsal server BBC. Libra oslabila vůči dolaru a euru po referendu o brexitu, oficiální kurz k euru je nyní kolem 1,11 eura za libru.

Foto: Toby Melville, Reuters

Článek

Nejhorší kurz libry mají ve směnárně na letišti v Southamptonu – za britskou měnu zde platí jen 88 eurocentů. Nejlepší kurz z letištních směnáren nabízejí v Glasgow – 1,06 eura za libru.

Srovnání kurzů provedla v pondělí na britských letištích směnárenská společnost FairFX. Nápadně nevýhodný kurz si vysloužil pozornost i na sociálních sítích, kde lidé zveřejňují fotky tabulí směnáren.

„Směnárny na letištích jsou známé tím, že nabízejí nejhorší kurz a mají největší ziskové marže. Dnes šokují, když lidé za libru nedostanou ani euro,“ uvedl ředitel FairFx Ian Strafford-Taylor.

Průměrný kurz libry k dolaru na britských letištích je 1,08 dolaru za libru, oficiální kurz je kolem 1,24 dolaru za libru, což nejméně za 31 let.

Ekonomové britské banky HSBC odhadují, že během roku 2017 by mohl oficiální kurz libry a eura dosáhnout parity 1 : 1.

„Na paritu euro vůči libře zatím nikdy v historii nedosáhlo. Nejslabší byla libra zkraje roku 2009, kdy byl kurz 0,98 libry za euro,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Po červnovém referendu, ve kterém Britové odhlasovali odchod z Evropské unie, libra výrazně oslabila i vůči koruně. Směnárny v Česku nyní prodávají libru za zhruba 30,40 koruny, v červnu přitom stála přes 35 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám