Hlavní obsah

Ženy v USA berou o třetinu víc než před 35 lety. Muži si mírně pohoršili

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdělky žen v USA vzrostly za posledních 35 let o 32 procent, zatímco mzdy mužů ve stejném období o tři procenta klesly. Podle serveru Bloomberg to vyplývá z aktuálních dat zveřejněných renomovaným Pew Research Center. Hodnoty byly očištěny o inflaci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výzkum ukázal, že ženy mírně převažují v povoláních, která vyžadují vyšší sociální nebo analytické schopnosti. Naopak v povoláních vyžadujících vyšší fyzické dovednosti výrazně převažují muži.

Článek

Z výzkumu vyplynulo, že ženy převažují v povoláních, která vyžadují vyšší sociální (55 procent) nebo analytické (52 procent) schopnosti. Naopak v povoláních vyžadujících vyšší fyzické předpoklady převažují muži (70 procent).

Místa vyžadující vyšší analytické či sociální předpoklady jsou lépe finančně ohodnocena než povolání založená na manuálních a fyzických dovednostech. Právě to by mohlo být důvodem, proč se medián příjmů u žen zlepšuje a u mužů zhoršuje.

Vzdor tomu je mediánová mzda u mužů stále o dvacet procent vyšší. Ženy podle Pew Research Center ročně vydělávají 40 tisíc dolarů (zhruba 966 tisíc korun), zatímco muži 50 tisíc (zhruba 1,2 miliónu korun).

Podle serveru Bloomberg to mimo jiné může souviset se skutečností, že vysoké procento žen se koncentruje v oblasti hlídání dětí (jesle, mateřské školky). Tyto práce jsou o dost hůře placené než dělnické profese.

Reklama

Výběr článků

Načítám