Hlavní obsah

Hejtman Zimola podává na Jančuru trestní oznámení

Právo, Novinky, Pavel Orholz

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) podává trestní oznámení na majitele Student Agency Radima Jančuru. Ten týden před volbami rozjel podobně jako na jižní Moravě proti Haškovi kampaň i proti jihočeskému hejtmanovi.

Foto: Jihočeský kraj

Jiří Zimola oznámil na tiskové konferenci, že podává na majitele Student Agency Radima Jančuru trestní oznámení.

Článek

Ve schránkách lidí na Českokrumlovsku se objevily letáky s fotkou Zimoly a pod ní s textem: Kdo lže, ten krade – české přísloví. Níže je jméno Radima Jančury.

Zimola v úterý uspořádal v Českých Budějovicích tiskovou konferenci, na níž přinesl i vytištěnou veškerou sms komunikaci a diskusi z emailu s Jančurou. Ten chtěl po hejtmanovi obnovení busové licence na autobusové spojení mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. Když mu hejtman odpověděl, že povolení nevydává Jihočeský kraj a hejtman, ale pověřený dopravní úřad, diskuse se přiostřila.

SMS konverzace mezi hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) a majitelem Student Agency Radimem Jančurou

Nakonec Jančura Zimolovi napsal: „Jdu připravit kampaň, občané vašeho kraje mají právo vědět, že ve vašem kraji kvete klientelismus. Důkazy mám. Původně jsem si naivně myslel, že v tom prsty nemáte. Díky vaší sms o tom, že samospráva nemá s objednávanou dopravou nic společného, již vím, že tomu tak není. Děkuji za vaši odpověď. Jste špatný hejtman,“ psal například Jančura Zimolovi.

Hejtman mluví o vydírání a pomluvě

Hejtman novinářům řekl, že podává trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání a trestného činu pomluvy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

„Před několika dny se na mne formou SMS zprávy obrátil Radim Jančura s tím, že chce pokračovat v provozu svých žlutých autobusů Student Agency na lukrativní trati Praha–České Budějovice–Český Krumlov s tím, že mu náš odbor dopravy nechce tuto přepravu povolit. Podle zmíněného odboru licenci pro tuto trasu, protože začíná v Praze, vydává pražský magistrát jako příslušný pověřený dopravní úřad a jihočeský krajský úřad se k této licenci v rámci přeneseného výkonu státní správy vyjadřuje pouze formou stanoviska,“ popisoval Zimola s tím, že toto stanovisko sdělil Jančurovi.

Dále prý Jančuru upozorňoval, že jej navádí k trestnému činu.  V pondělí však měli někteří obyvatelé ve schránkách první hanlivé letáky. „Možná tyto praktiky fungují v bitvách mezi pražskými taxikáři, které pan Jančura vede, zde v Jihočeském kraji však s přístupem pražského taxikáře neuspěje,“ prohlásil Zimola.

Kraj posílil vlastní spoje

Jihočeský kraj zaslal na pražský magistrát zamítavé stanovisko k provozu společnosti Student Agency na trati Praha–České Budějovice–Český Krumlov.

"Na stejné lince kraj posílil spoje, které na rozdíl od žlutých autobusů dopravně obslouží cely spádový region. To znamená, že svezou i cestující z menších sídel a obcí. Naším zájmem je poskytovat veřejnou službu všem cestujícím. Žluté autobusy lidi do práce a k lékaři nedovezou," uvedl Zimola.

Jančura Novinkám řekl, že Zimola má sice pravdu, že povolení vydávají v Praze, ale na základě doporučení kraje. Ten podle něj doposud vždy každý rok provoz ve svém stanovisku prodlužoval, až nyní to Student Agency zamítl. Kraj na to má podle Jančury právo, měl by ale dávat všem dopravcům rovné podmínky.

„Jeho lidé rozhodují o dopravní obslužnosti. Já chci, aby se ke všem dopravcům choval stejně. Proto jsem udělal kampaň o korupci a klientelismu, abych upozornil, že podporuje své dopravce,“ řekl Jančura.

„Právě stahuji SMS a emailovou komunikaci s panem hejtmanem Zimolou, protože si myslím, že jeho SMS, jak je poskytl novinářům, nejsou úplné,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám