Hlavní obsah

Bubbleology hrozí pokuta za klamání spotřebitelů

• Aktualizováno
Novinky, tov

Firmě Bubbleology, která prodává především mladými oblíbené nápoje Bubble Tea, hrozí pokuta od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) za klamání spotřebitele. Firma nepravdivě uváděla, že nápoje neobsahují umělá barviva ani sladidla, testy složení ale prokázaly opak. Na případ upozornil pořad A DOST! internetové televize Stream.cz. Společnost namítá, že všechny její suroviny splňují normy.

 
Článek

„Pro nebezpečné a falšované potraviny zákon umožňuje uložit sankce do výše 50 miliónů korun, stejná je maximální hranice pokuty i za klamání spotřebitele,” řekl Novinkám mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Vedení české franšízy britského konceptu Bubbleology opakovaně v médiích tvrdilo, že složení nápadně barevných nápojů je přírodní, bez umělých barviv a sladidel.

Pořad A DOST! internetové televize Stream.cz nechal nápoje otestovat v laboratoři. Testy prokázaly, že jsou plné umělých barev a dalších „éček”.

Foto: Stream.cz

„Uvádět složení nápojů, které jsou čepované, není povinné. Pokud se ale kontrolovaná osoba rozhodne nějakou vlastnost deklarovat, tak samozřejmě musí být pravdivá - takže v tom smyslu to postižitelné je,” řekl mluvčí inspekce.

Jaká sankce za takové klamání firmě konkrétně hrozí, ale nechtěl spekulovat ani tímto způsobem firmě přes média naznačovat, s jakou pokutou „může počítat”.

Zmínil nicméně několik nedávných případů pokut uložených za klamání. V případě falšovaných lasagní s koňským masem místo hovězího padla od SZPI pokuta v řádu stovek tisíc, u falšování vína nebo medu padají běžně sankce kolem miliónů korun.

Mění recepturu

Podnětem pořadu A DOST! na Bubbleology se SZPI bude zabývat, i když mluvčí nechtěl ohledně budoucích kontrol prozrazovat žádné podrobnosti. Upozornil také na to, že jejich inspektoři Bubble Tea kontrolovali již dříve.

„Měli jsme tam v minulosti zjištění nevyhovujících šarží. Jednalo se o přítomnost látek, které nejsou povolené pro tento typ nápojů a také nedostatky ve značení,” řekl Kopřiva.

Bubbleology minulý týden oznámila, že mění recepturu. V příštích měsících má být složení čajů, sirupů i gelových kuliček přírodní. Barvy poté pochopitelně nebudou tak výrazné. Firma tvrdí, že nejde o reakci na kritiku, ale proces plánovaný již od přelomu roku. [celá zpráva]

Všechny suroviny máme v pořádku, ujišťuje firma

Společnost v reakci na šetření SZPI uvedla, že suroviny, které používá, splňují všechny normy.

„Všechny suroviny, ze kterých Bubbleology čaje připravujeme, splňují veškeré legislativní normy ČR i EU (EFSA) a při dovozu prochází kontrolou velmi přísné veterinární správy v Německu. Obvinění z klamavé reklamy odmítáme - přírodní barviva jsme v minulosti v našich surovinách používali, byla barevně nestálá a chuťově slabá, po stížnostech zákazníků jsme je vrátili zpět dodavateli k testování a přešli k původním barvivům. Bylo naší chybou, že se tato informace o změně nedostala mezi všechny naše fanoušky a zákazníky,” uvedla firma v prohlášení zaslaném Novinkám.

„K přírodním barvivům se postupně vracíme, v tuto chvíli azobarviva neobsahují ovocné příchutě liči, limeta, bílá broskev, dále krémové příchutě kokos, vanilka, banán, taro matcha, kakao, mandle, moka a papája. Všechny jsou již dnes v nabídce našich čajových barů. Detailní plán postupného přechodu na přírodní barviva uveřejníme do konce října,” dodala společnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám