Hlavní obsah

Letecké opravny Job Air získal zbrojař Strnad

Právo, Aleš Honus

Společnost Job Air Technic, která sídlí na mošnovském letišti a je největší leteckou servisní firmou ve východní Evropě, má nového majitele. Letecké opravny, které kvůli obrovským dluhům procházely insolvenčním řízením, do svého portfolia definitivně získal holding Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Michala Strnada. Ve středu o tom informoval mluvčí holdingu Andrej Čírtek.

Foto: Job Air

Job Air je největší leteckou servisní firmou ve východní Evropě

Článek

Transakce vešla v platnost poté, co Krajský soud v Ostravě potvrdil zápisem do rejstříku, že ukončil insolvenční řízení. Tím rozhodl o splnění reorganizačního plánu společnosti Job Air Technic a potvrdil tím i její ovládnutí holdingem CSG.

„Získání největší letecké servisní firmy ve střední a východní Evropě je další významnou akvizici CSG vedle nedávné koupě automobilky Avia nebo specializovaného výrobce radarových a elektronických zařízení RETIA,“ sdělil Čírtek.

„CSG se v posledních letech snaží obnovovat a podporovat české výrobce a společnosti, které mají potenciál na trhu, ale chybí jim pevné zázemí. To byl i případ společnosti Job Air Technic, kterou  jsme získali v rámci plnění jejího reorganizačního plánu. Nyní, když Krajský soud v Ostravě vydal rozhodnutí o splnění reorganizačního plánu a ukončil insolvenční řízení, se můžeme plně zaměřit na další rozvoj této významné letecké opravny,“ uvedl generální ředitel a většinový majitel CSG Michal Strnad.

Opravují boeingy i airbusy

Společnost Job Air Technic disponuje největšími leteckými servisními kapacitami v ČR. Provádí všechny typy oprav zejména na letadlech Boeing 737 a Airbus A320.

„V současné době společnost plánuje rozšíření opravárenských kapacit a získání oprávnění na údržbu letounů typu Airbus A330. Vedle oprav letadel nabízí i typový výcvik pro letecké mechaniky,“ popsal Čírtek náplň hlavní činnosti firmy.

„Job Air Technic je dnes zdravá firma. Předpokládaný zisk před započtením úroků, daní a odpisů, se letos bude pohybovat v rozmezí 80 až 100 miliónů korun. Ani v době insolvenčního řízení nepřerušila společnost činnost a udržela většinu svých zaměstnanců. V současné době dokončujeme plány na výstavbu nového hangáru, což by nám umožnilo významně navýšit naše kapacity. S tím souvisí i plánované rozšíření oprávnění o typ Airbus A330 a přijetí nejméně padesáti nových zaměstnanců,“ doplnil Daniel Barč z Job Air Technic.

CSG patří i Avia

CSG je holding navazující na tradici československého průmyslu. Jeho podniky zaměstnávaly podle údajů z minulého roku téměř 4 tisíce lidí a měly tržby v hodnotě 12 miliard korun.

Portfolio holdingu zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl.

Skupina před několika měsíci koupila výrobce nákladních vozů Avia, znovu se mají začít vyrábět v Přelouči na Pardubicku.

Reklama

Výběr článků

Načítám