Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Německu je nejnižší od sjednocení

Počet nezaměstnaných v Německu se v srpnu snížil výrazněji, než se čekalo. Podle sezónně přepočtených dat bylo bez práce 2,675 miliónu lidí, o 7 000 méně než v předchozím měsíci. Oznámil to ve středu spolkový úřad práce. Míra nezaměstnanosti pak v největší evropské ekonomice zůstala bez sezónního přepočtu na 6,1 procenta, což je nejméně od sjednocení země v roce 1990.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Noční snímek bankovní čtvrti ve Frankfurtu

Článek

"Poptávka po práci měřená zaměstnaností a registrovanými volnými pracovními místy zůstává vysoká," poznamenal šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že počet nezaměstnaných se sníží jen o 5000. Více, než se čekalo, se počet lidí bez práce snížil i v červenci.

Příznivá situace na pracovním trhu by mohla podpořit spotřebitelské výdaje, které ve druhém čtvrtletí patřily spolu s vývozem a státními výdaji k hlavnímu motoru německé ekonomiky. Ta ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,4 procenta. Po růstu o 0,7 procenta v prvním čtvrtletí ale tempo její expanze zpomalilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám