Hlavní obsah

Německá ekonomika roste o tři procenta. Je to dobrá zpráva pro Česko

Aktualizováno

Meziroční tempo růstu německé ekonomiky výrazně zrychlilo a dosáhlo 3,1 procenta z předešlých 1,5 procenta, plyne z předběžných údajů německého statistického úřadu. Růst je tak nejvyšší za posledních pět let. Výsledek je lepší, než se čekalo a je dobrou zprávou pro českou ekonomiku, protože Německo je naším nejdůležitějším vývozním trhem.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Na ilustračním snímku návštěvníci pivního festivalu v Berlíně.

Článek

Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali stagnaci meziročního tempa růstu německého HDP na 1,5 procenta.

V samotném druhém čtvrtletí nicméně německá ekonomika zpomalila tempo růstu proti předchozím třem měsícům pouze na 0,4 procenta z dvouletého maxima 0,7 procenta v prvním čtvrtletí. Analytici počítali se zpomalením až na 0,2 procenta.

"Německé hospodářství zpomalilo méně, než analytici předpokládali. Ukazuje se tak, že tamní ekonomika odrazila strach z následků brexitu. Británie je totiž pro Německo třetím největším exportním partnerem. Čísla jsou také dobrým signálem pro tuzemskou ekonomiku. Česká republika ke svému růstu nezbytně potřebuje silného tahouna na západní straně hranic," řekl hlavní analytik Tginvest Petr Vlasák.

Třetina vývozu do Německa

SRN je českým největším obchodním partnerem. Přibližně třetina českého exportu je závislá na odbytu v Německu.

„Solidní meziroční tempo růstu Německa dává předpoklad, že také česká ekonomika dosáhla ve druhém kvartálu slušného výsledku. Udržení růstu německé ekonomiky je pro českou ekonomiku klíčové. Česko se zejména podílí subdodávkami na zakázkách velkých německých exportérů, takže je pro českou ekonomiku důležitější výkonnost německého exportu než tamní interní poptávka,” dodal ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Růst největší evropské ekonomiky podpořilo ve druhém čtvrtletí zejména oživení vývozu, dovoz naopak klesl. Hospodářský růst nadále podporovaly silné výdaje domácností i vlády, oslabily ale firemní investice do fixního kapitálu a také investice do stavebnictví, uvedl statistický úřad.

Dobrý výhled

Solidní meziroční dynamiku růstu by si německá ekonomika měla udržet i ve třetím čtvrtletí, a to navzdory rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii, odhaduje  ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Takzvaný brexit letos podle odhadů banky sníží růst německé ekonomiky o 0,2 procentního bodu, takže ekonomika poroste v celém roce o 1,6 procenta místo původně očekávaných 1,8 procenta.

Loni německá ekonomika vzrostla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Němečtí statistici také v pátek zveřejnili údaje o inflaci. Růst spotřebitelských cen v Německu vzrostl v červenci na 0,4 procenta a proti předešlému měsíci stoupl na dvojnásobek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám