Hlavní obsah

Česká spořitelna za pololetí vydělala 8,2 miliardy, Erste hlásí rekordní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České spořitelně vzrostl letos v prvním pololetí zisk o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun. Na výsledcích se kladně projevil nárůst úvěrů a výnos z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe. Rekordní zisk vykázala rakouská Erste Group, která Českou spořitelnu ovládá. Meziročně stoupl o více než 70 procent na 841,7 miliónu eur (téměř 23 miliard Kč).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

České spořitelně přibyly poskytnuté úvěry ve všech klíčových segmentech. Hlavním tahounem růstu byly podle předsedy představenstva ČS Tomáše Salomona zejména nové hypoteční úvěry, jejichž objem ve sledovaném období přesáhl 25 miliard korun. To znamená historicky nejsilnější první pololetí, uvedl Salomon.

Provozní zisk banky v porovnání s loňským pololetím ale klesl o 6,1 procenta na 10,2 miliardy korun.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 9,2 procenta na 4,6 miliardy korun a čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou byl meziročně nižší o 13,8 procenta, činil 1,2 miliardy korun.

Bance se současně ale podařilo snížit provozní náklady, proti stejnému loňskému období klesly o 3,3 procenta na 8,8 miliardy Kč.

Erste se daří

Erste Group profitovala ze zlepšených podnikatelských podmínek ve střední a východní Evropě a jednorázového příjmu z prodeje podílu ve firmě Visa Europe ve výši 138,7 miliónu eur, napsala agentura Reuters.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám