Hlavní obsah

Tržby obchodníků zrychlily růst na 7,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby v maloobchodě bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 7,5 procenta z dubnových 4,9 procenta. Vyšší byl prodej zejména nepotravinářského zboží a pokračoval dlouhodobý růst prodeje prostřednictvím internetu či zásilkové služby, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Tržby očištěné o kalendářní vlivy se meziročně zvýšily o čtyři procenta. „Meziroční růst tržeb bez očištění byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo v květnu 2016 o tři více než ve stejném měsíci 2015," uvedl ČSÚ.

Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 11,2 procenta, za prodej nepotravinářského zboží o 8,6 procenta a potravin o 4,6 procenta.

„Prodej přes internet již devátým měsícem vzrostl dvouciferným tempem a jeho květnový meziroční nárůst o 25 procent byl nejvyšší od loňského června. Růst tržeb zaznamenali také prodejci zboží pro domácnost a sport, prodejci počítačů, kosmetiky či oblečení,” upozornila analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Tržby za potraviny se zvýšily v nespecializovaných prodejnách o 4,7 procenta a ve specializovaných o 4,1 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziročně o 19,1 procenta. Tržby ze samotného prodeje motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly skoro o pětinu a za opravy motorových vozidel o 16,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám