Hlavní obsah

Česko se dál drží na špici EU s nejnižší nezaměstnaností před Německem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Evropské unii v květnu klesla na 8,6 procenta a je nejnižší od března 2009. Nejnižší míru nezaměstnanosti ze členských zemí má Česko, od dubna klesla o desetinu procentního bodu na čtyři procenta. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil na svém webu Eurostat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foo

Článek

V Česku nezaměstnanost dosáhla v květnu čtyř procent. Na Maltě činila 4,1 procenta a v Německu 4,2 procenta.

Nejvyšší byla nezaměstnanost v Řecku (24,1 procenta) a ve Španělsku (19,8 procenta).

Proti loňskému květnu se nezaměstnanost snížila ve 26 zemích, v Lotyšsku a Rakousku zůstala beze změny. Nejvíce se snížila na Kypru, v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku.

V zemích platících eurem nezaměstnanost klesla na 10,1 procenta, nejníže od července 2011.

V nezaměstnanosti mladých jsme třetí nejlepší

Ve 28 zemích EU bylo podle Eurostatu v květnu bez práce 21,084 miliónu osob, z toho 16,267 miliónu v eurozóně. Proti dubnu se počet nezaměstnaných v EU snížil o 96 tisíc a v eurozóně o 112 tisíc.

Nadále ale zůstává vysoká nezaměstnanost mezi mladými do 25 let. V EU činila 18,6 procenta a v eurozóně 20,7 procenta. V Česku je v této kategorii bez práce 10,1 procenta mladých a jsme na třetím místě za Maltou a Německem.

Nejhorší je situace v Řecku, kde je mladých do 25 let bez práce přes 50 procent, a ve Španělsku – 44 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám