Hlavní obsah

Citróny jsou nejdražší, kilo až za stovku

Právo, Stanislav Ptáčník

Citróny jsou v těchto dnech v tuzemských obchodech téměř luxusním zbožím. Za kilogram tohoto po většinu roku běžně dostupného ovoce zákazníci aktuálně zaplatí 80 až 90 korun. Citróny jsou dražší než hrozno, stojí třikrát víc než banány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle malého průzkumu Práva stál minulý týden v Praze kilogram citrónů v Kauflandu 79 korun, v Albertu 84,50 Kč, v Bille 89,90 Kč. Půlkilogramové balení v Globusu přijde na 51 Kč, což jsou 102 koruny za kilo.

Na dotaz, proč jsou právě nyní citróny v maloobchodní síti tak drahé, pokladní ze supermarketu Albert v pražských Vršovicích nevěděla. „Milý pane, to já vůbec nevím, proč jsou tak drahý. Ale pustíme si večer televizi, tam nám to řeknou,“ zněla její odpověď.

Požadavky na kvalitu

Se stejnou otázkou jsme se obrátili i na největšího tuzemského dovozce jižního ovoce, jímž je velkoobchodní firma Čerozfrucht. „Po pravdě řečeno, ani já to přesně nevím. Zatímco předloni byla za vysokými cenami citrónů jejich neúroda v Argentině, letos je to více faktorů a vlivů,“ řekl Právu obchodní manažer firmy Miroslav Esterle.

„Za nejvýznamnější považuji dva důvody: jednak neustálý růst požadavků na kvalitu ze strany evropských, především nizozemských rostlinolékařů, neboť do Rotterdamu míří nejvíce těchto dodávek. Citróny musejí být stejnoměrné, bez pesticidů, reziduí i dalších poškození. Dalším důvodem je větší emancipace jihoamerických pěstitelů. Ti se naučili lépe obchodovat, domluví se už anglicky, což jim umožňuje prodávat víc citrusů do Asie, na Blízký východ či do Číny. USA a zejména Evropa, dříve takřka výhradní dovozci, tak ztratili své výsadní postavení,“ řekl Esterle.

Jak obchodník dále vysvětlil, citróny se do Česka zhruba půl roku dovážejí z jižní Evropy a půl roku ze zámoří, hlavně z Argentiny, Uruguaye, Chile či z Jihoafrické republiky. Právě přes léto se musí vozit ze zámoří, protože v červnu končí sklizeň ve Španělsku a až koncem září dozrává další v Turecku.

Spotřebitelské ceny zvedají i marže

Existuje ještě jedno vysvětlení, proč citróny v současnosti atakují stokorunovou hranici, a to jsou marže obchodníků. Ty podle všeho zůstaly stejné jako v časech, kdy jsou ceny citrusů dole. Je ale velký rozdíl, přirazíte-li 30 procent k 20 korunám, za kolik obchodníci nakupují citróny po většinu roku, nebo k 65 korunám, za něž je nakupují nyní.

Vyhlídky na zlepšení nejsou až do konce září, kdy se začnou tyto plody do Česka opět dovážet z Turecka a jihu Evropy. Podle dovozců tak mohou citróny na sklonku léta ještě mírně podražit.

Nahradit citróny něčím jiným je obtížné. Limetky, dovážené většinou z Brazílie, jsou ještě dražší, jeden plod přijde i na 20 korun. Na trhu jsou k mání koncentráty od různých výrobců a v různé kvalitě.

TIP: Slevy na jednom místě

Porovnat slevy z letáků a ceny v obchodech pomáhá web Kupi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám