Hlavní obsah

Česko má Unii vrátit 800 miliónů korun pro zemědělce, Jurečka se chce soudit

Česká republika bude muset vrátit do rozpočtu Evropské unie přibližně 800 miliónů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců. Ministerstvo zemědělství s tím nesouhlasí, chce se soudit u Evropského soudního dvora. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. Podle EU Česko špatně kontrolovalo přesuny zvířat a registry dobytka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Peníze už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.

"Jsme přesvědčeni, že nález Evropské komise je vůči nám velice přísný a tvrdý. Ale uznáváme, že se určitá pochybení stala. Rozhodně ale nesouhlasíme ve všech bodech, které nám komise vytýká. Proto jsme připraveni jít hájit zájmy ČR před Evropským soudním dvorem," řekl v úterý ministr zemědělství.

Podle něj neměla ČR například správně nastavená pravidla pro hlášení přesunu zvířat. "Počítáme s tím, že od 1. ledna příštího roku bude v souladu s evropskou legislativou," dodal.

Evropská komise požaduje po Česku vrácení peněz kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013.

To uhlídat je naprosto nereálné. Je možné, že zvíře ušní známku ztratí
náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč

Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo zda včas hlásili přesuny zvířat.

Chybějící známky

Za další chybu označili auditoři podle náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Pavla Sekáče například to, že zvířata neměla na sobě ušní známky. "To uhlídat je naprosto nereálné. Je možné, že zvíře ušní známku ztratí," vysvětloval dříve Sekáč.

Ministr Jurečka doufá, že se sankci podaří alespoň snížit, pokud ji evropské soudní orgány neshledají přímo nedůvodnou.

Italové či Francouzi vracejí mnohem víc

Hůře než ČR podle ministerstva dopadly některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 miliónů eur (1,21 miliardy korun), Francie pak 129 miliónů eur (skoro 3,5 miliardy korun). Tyto země ale pobírají celkově vyšší zemědělské dotace.

Reklama

Výběr článků

Načítám