Hlavní obsah

Ve Vítkovicích vyrábějí díly do ponorek

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dokončuje první testovací zakázku na výrobu tlakových nádob pro ponorky. Části, které slouží jako zásobníky stlačeného vzduchu, jsou určeny pro celosvětově působící společnost, která je specialistou na výrobu ponorek pro armády zemí NATO, řekla ve středu mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Hodnotu zakázky firma nesdělila.

Foto: VMG

Části slouží jako zásobníky stlačeného vzduchu.

Článek

První zásobníky vzduchu vyrobila společnost Vítkovice Cylinders. Ta by také měla být nositelem další zakázky, která má po ověření následovat.

"Náš zákazník je jedním z mála světových výrobců ponorek, je tedy velmi náročný na výběr dodavatelů," uvedl ředitel Vítkovice Cylinders Jerzy Kościelniak.

Vyráběné nádoby váží kolem 220 kilogramů. "Jejich specifikem je, že výroba polotovaru probíhala metodou zpětného protlačování s dokončením na kovacím stroji pomocí speciálních režimů kování. Navíc u těchto nádob byla speciálně zkoušena těsnost spojení nádoba - ventil pod tlakem bezmála 350 barů," uvedl Kościelniak.

Foto: VMG

Výroba tlakových nádob pro ponorky ve společnosti Vítkovice Cylinders

Kijonková uvedla, že firma nedávno ohlásila také vstup do oboru výroby nádob pro skladování vodíku. "Stejně jako v případě zásobníků pro ponorky jde o nový, rozvíjející se obor. Vítkovice jen z něj letos čekají zisk okolo 130 miliónů korun," řekla.

Vítkovice Cylinders loni zvýšily meziročně tržby zhruba o osm procent na téměř 2,5 miliardy korun a provozní zisk firmě stoupl o 35 procent na rekordních téměř čtvrt miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám