Hlavní obsah

Na Slovensku odhalili manipulace s registračními pokladnami, jde o miliardy

Slovenská finanční správa odhalila případy manipulací s elektronickými registračními pokladnami, kterými podnikatelé na Slovensku musejí až na výjimky evidovat tržby v hotovosti za prodané zboží a poskytnuté služby. Informoval o tom v pátek šéf slovenské finanční správy František Imrecze. Odhadl, že stát kvůli podvodům při evidenci tržeb přichází o stamilióny eur.

Foto: Hannibal Hanschke/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Podvody na elektronických registračních pokladnách se přesouvají do oblasti systémových organizovaných podvodů. Tyto podvody organizují někteří výrobci a některé servisní organizace (pokladen)," řekl Imrecze, aniž zmínil konkrétní firmy.

Dodal, že k podvodům dochází prostřednictvím úpravy programového vybavení pokladen, což podnikatelům umožňuje vyhnout se placení daně z přidané hodnoty (DPH) a daně z příjmů, ačkoliv zákazník účtenku dostane.

V souvislosti s manipulacemi programového vybavení kontroloři a policie zabavili 25 podezřelých pokladen.

V prvním případu svého druhu byla obviněna podnikatelka, jejíž firma pokladny využívá, a pracovník organizace, která se zabývá servisem pokladen.

Z vyjádření Imreczeho vyplynulo, že na slovenském trhu je 11 300 elektronických registračních pokladen, které by mohly být vybaveny pozměněným softwarem.

Rozsah úniků na daních v souvislosti s podvody při evidenci tržeb podle finanční správy činí několik stovek miliónů eur. "V této oblasti (registračních pokladen) odhadujeme úniky na DPH a na dani z příjmů na úrovni 300 až 400 miliónů eur (8,1 - 10,8 mld. korun)," řekl Imrecze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám