Hlavní obsah

Chystá se další zdražení cigaret, kuřáci si připlatí až čtyři koruny za krabičku

Pro milovníky nikotinu je to špatná zpráva. Chystá se další zdražení cigaret. Příští rok by se měla cena krabičky zvýšit o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Počítá s tím vládní návrh zákona, který Poslanecká sněmovna v úterý večer propustila do závěrečného kola projednávání.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Předloha počítá se zvýšením spotřební daně u cigaret a dalších tabákových výrobků. Poprvé by se sazby měly zvýšit k 1. lednu příštího roku a poté od stejného data i v následujících dvou letech. Zvýšení daně se týká nejen cigaret, ale i doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření. Vzhledem k tomu, že platný zákon zdanil spotřební daní i surový tabák, dopadne zvýšení daně i na něj.

Důvodem pro zvýšení sazeb je hlavně evropská směrnice, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Slabší kurz koruny by bez zvýšení sazeb při přepočtu požadované sazby způsobil, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce.

Ministerstvo v návrhu počítá s tím, že by rozpočet touto změnou mohl získat v roce 2016 až 3,3 miliardy korun, v roce 2017 až 1,1 miliardy korun a v roce 2018 až 1,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám