Hlavní obsah

Světlík má Beranovi zaplatit do tří dnů 1,85 miliardy. Rozhodci porušili zákon, brání se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel Vítkovice Holding Jan Světlík musí miliardáři Davidu Beranovi do tří dnů zaplatit 1,85 miliardy korun. Nález Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v jejich sporu totiž nabyl právní moci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šéf Vítkovic Jan Světlík

Článek

Převzetí písemného rozhodnutí rozhodčího soudu ve středu potvrdil i Světlík. V tiskové zprávě Vítkovic jej označil za „zjevně pochybný a hrubě porušující zákony”.

Jde o částku 1,69 miliardy korun za akcie strojírenského gigantu plus úroky. Světlík už po vyhlášení výsledku letos v červenci prohlásil, že považuje rozhodnutí za zmanipulované a že podá trestní oznámení.

„Rád bych se nyní seriózně dohodl s panem Světlíkem na způsobu úhrady tohoto dluhu. Opakuji, že mi vždy šlo o spravedlivé vyrovnání. Věřím, že se s panem Světlíkem dohodneme na takovém postupu, který by zejména nepoškodil samotný vítkovický holding," řekl ČTK Beran, který očekává, že se mu majitel vítkovického holdingu ozve. Soudit se se Světlíkem zatím nechce, považuje to až za krajní řešení.

Podle Berana rozhodčí nález vyvrátil Světlíkovy argumenty z minulých dnů. „Potvrdil také pravomoc rozhodčího soudu o tomto sporu rozhodovat, na platnost rozhodčí doložky nemělo odstoupení od smlouvy Janem Světlíkem vliv," dodal Beran.

Světlík: Rozhodce je podjatý

Světlík tvrdí, že jeden z rozhodců zatajil, že několikrát působil v kauzách souvisejících s předmětem řízení, takže je podjatý. Rozhodci podle něj vůbec neměli pravomoc vést řízení. „Máme dost podkladů k žalobě na zrušení nálezu a okamžitě ji podáváme. Vylhaný nárok si nic jiného nezaslouží,“ uvedl Světlík.

Rozhodnutí navíc přisuzuje sumu vyšší, než je částka v opraveném podání Davida Berana, což označil majitel Vítkovic za absurdní.

„Doložíme i to, že už několik měsíců po podání rozhodčí žaloby existovala informace, že o výsledku řízení je předem rozhodnuto ve prospěch Davida Berana," dodal Světlík.

Letitý spor

Spor o akcie mezi Beranem a Světlíkem se táhne již několik let. Původní spor dotáhl Beran až k Ústavnímu soud (ÚS), u kterého však v roce 2013 prohrál. ÚS potvrdil rozhodčí nález, podle kterého by měl Beran odprodat Světlíkovi sporný balík akcií. Světlík za ně měl zaplatit 78 miliónů korun. Miliardář se ale s verdiktem nespokojil a loni podal novou žalobu. Nyní uspěl.

Spor o akcie společnosti Vítkovice Holding patří k nejsložitějším v českém byznysu. Beran a Světlík v minulosti spolupracovali, přibližně v roce 2005 se jejich cesty rozešly. Beran se rozhodl prodat 45 procent vítkovického holdingu Karlu Komárkovi a jeho skupině KKCG. Světlík ale transakci zpochybnil. Tvrdil, že má na akcie předkupní právo. Po navýšení základního kapitálu se sporný Beranův podíl zmenšil na 11,25 procenta. Poté se rozběhl složitý soudní spor na několika frontách. Akcie skončily v soudní úschově u Okresního soudu pro Prahu-východ.

Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group se sídlem v Ostravě. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Strojírenské impérium prakticky ovládá Světlík. Jedním z menšinových vlastníků je Komárkova KKCG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám