Hlavní obsah

Maďarský MOL chce mít víc pump než Benzina. Značka Agip z Česka zmizí

Novinky, tov

Maďarský ropný holding MOL plánuje v počtu čerpacích stanic předehnat Benzinu a stát se jedničkou na českém trhu. V současnosti má MOL 316 pump, jen o 23 méně než Benzina, která patří polskému Unipetrolu. Ta se podle odborníků prvního místa vzdát nechce a o další akvizice čerpacích stanic se firmy budou přetahovat.

Foto: Marek Kulhavý

Čerpací stanice v Česku

Článek

"Doufáme, že toho dosáhneme co nejdříve," prohlásil generální ředitel MOL v ČR Attila Dsupin. Firma podle něj sleduje možnosti dalších akvizic.

Po přebrání 125 pump od italské společnosti Agip na konci července MOL v ČR provozuje celkem 316 stanic a stal se dvojkou na trhu. Benzina provozuje 339 stanic, její tržní podíl na prodejích pohonných hmot činí 15,2 procenta.

„Podíl Benziny je aktuálně kolem 15 procent, cílově chce dosáhnout 20 procent stejně jako MOL, který může odhadem mít podíl okolo 10 procent, ” řekl Novinkám Tomáš Mikšovský, šéfredaktor odborného serveru Petrol.cz.

„MOL bude významně investovat do rebrandingu a remodelingu zastaralých stanic podobně jako před pár lety Benzina, která do modernizace čerpacích stanic investovala bezmála 1,5 miliardy korun. V blízké budoucnosti se očekává tvrdý konkurenční střet mezi Unipetrolem a MOL, které se utkají o pozici lídra českého maloobchodního trhu s pohonnými hmotami,” dodal.

Foto: MOL

Čerpací stanice MOL v Praze na Barrandově, předělaná ze značky Lukoil.

Upozornil také na to, že obě skupiny, (na rozdíl od ostatních, kteří pohonné hmoty z větší části nakupují) mají své rafinerie a shodný přístup na trh prostřednictvím přímého napojení do produktovodního a skladovacího systému ČEPRO.

Majitel Benziny již dříve prohlásil, že by měl o přikoupení některých dalších čerpacích stanic zájem. Na trhu se už nějaký čas spekuluje, že by z Česka mohla odejít společnost Shell, která zde nyní provozuje 173 čerpacích stanic. Více pump než ona má kromě Benziny a skupiny MOL ještě rakouská OMV (215) a státní distributor paliv Čepro, který provozuje 190 stanic EuroOil.

Agip a Slovnaft zmizí do konce příštího roku

MOL již v květnu začal přejmenovávat 44 čerpacích stanic sítě Lukoil, které koupil loni. Proces dokončí tento týden.

„Následovat bude přejmenování stanic Agip a dceřiné firmy Slovnaft, které by mělo skončit příští rok. Zhruba 60 procent stanic skupiny v ČR má nést značku MOL, zbytek zůstane pod značkou Pap Oil,”  řekl Novinkám mluvčí skupiny MOL Anton Molnár.

Dominance dvou největších hráčů na trhu čerpacích stanic v Česku ale zatím nehrozí.  Ke konci června podle statistiky ministerstva průmyslu v zemi fungovalo 3819 veřejných pump, MOL a Benzina dohromady tak mají kolem 17 procent.

Do třiceti čerpacích stanic s velkými obraty mají ještě firmy TankONO, Prim a řetězce Ahold a Tesco, další patří soukromníkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám