Hlavní obsah

Výnosy obilí jsou rekordní, žně ale v Česku zpomaluje déšť

Průměrný hektarový výnos sklizeného obilí dosahuje 6,2 tuny, což je o 13 procent více než před rokem. Výnos převyšující čtyři tuny na hektar je rekordní. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

V zemědělské společnosti Lukrom ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku sypou obilí do sušičky. Zemědělci ve Zlínském kraji sklidili do 12. srpna přes 91 procent obilí a všechnu řepku.

Článek

Obilí bylo dosud sklizeno ze 74 procent.  Žně v Česku v posledním týdnu v důsledku dešťů výrazně zpomalily a u obilovin za loňskem zaostávají.

K 18. srpnu bylo obilí sklizeno z 966 077 hektarů polí, což bylo zhruba o 130 tisíc hektarů více než před týdnem. Celková produkce zatím dosahuje 5,986 miliónu tun. Pěstitelé letos vyseli obilí na 1,3 miliónu hektarů půdy.

Žně letos v Česku v důsledku mírné zimy a příznivého počasí na jaře začaly zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé, a až do minulého týdne měly oproti loňsku náskok. Nyní již, co se týče sklizené plochy, za loňským rokem zaostávají. Loni bylo ke srovnatelnému datu sklizeno již 83 procent obilí.

Úroda řepky je nejlepší v historii

Rychleji probíhá sklizeň řepky, kterou mají pěstitelé pod střechou už z 98,5 procenta ploch. Řepka byla sklizena z 383 tisíc hektarů. Celkový výnos již nyní přesahuje 1,5 miliónu tun a je nejvyšší v historii. Nejrozšířenější domácí olejnina se letos pěstuje na 389 000 hektarech.

Letošní sklizeň základních obilovin v Česku by podle druhého letošního odhadu provedeného Českým statistickým úřadem k 15. červenci měla meziročně vzrůst o 3,4 procenta na 7,056 miliónu tun. Úroda řepky by měla stoupnout o 0,6 procenta na 1,452 miliónu tun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám