Hlavní obsah

Mexický telekomunikační magnát posiluje svůj byznys v Evropě

Nejbohatší muž světa Carlos Slim se svou telekomunikační společností America Móvil získá většinu v rakouském operátorovi Telekom Austria a kontrolu nad jeho provozním řízením. Vyplývá to z dohody, kterou America Móvil ve středu večer uzavřela s rakouskou vládou.

Článek

Carlos Slim, který se v žebříčku časopisu Forbes umisťuje v posledních letech před zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem na první příčce mezi světovými miliardáři, si dohodou s Rakouskem upevňuje předmostí v Evropě.

America Móvil podpořila plán navýšení kapitálu Telekomu o miliardu eur (27,5 miliardy Kč). Slimova skupina skoupí akcie Telekomu z trhu za cenu 7,15 eura, což je asi 11 procent nad průměrnou cenou akcií za posledních šest měsíců.

Mexická skupina vlastnila dosud 26,4 procenta akcií a nyní se dohodla na spoluvlastnictví Telekomu s rakouským státním holdingem ÖIAG, který měl dosud na Telekomu 28,4 procenta. Dohoda zajišťuje ÖIAG blokační minoritu nejméně 25 procent.

Navýšení kapitálu Telekomu umožní zahájit "masivní růst" v zemích střední a východní Evropy, řekl šéf holdingu Rudolf Kemler.

Doma už nemá místo

America Móvil se nyní zaměřuje právě na Evropu. V dalším expandování v Latinské Americe a zejména domácím Mexiku brání Slimovi dominance jeho firmy na trzích, která vyvolává odpor antimonopolních úřadů proti jeho dalšímu rozrůstání.

America Móvil vstoupila do Evropy v roce 2012 investicí přes jednu miliardu dolarů právě do Telekomu Austria a poté koupila podíl v nizozemské KPN za 3,4 miliardy dolarů (6,9 miliardy korun).

Loni Slim podal nabídku na odkoupení celé KPN, ale nepochodil. V Rakousku si proto předcházel politiky sliby zachovat rakouské ústředí a dát vládě právo veta nad strategickými rozhodnutími, uvedla agentura Reuters.

Telekom Austria působí kromě Rakouska v Bělorusku, Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku, Makedonii a Slovinsku. Na konci loňského roku měla společnost 2,6 miliónu uživatelů pevných linek a přes 20 miliónů zákazníků mobilních sítí. Její loňské tržby dosáhly 4,2 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám