Hlavní obsah

Bez napojení na dálnici hrozí u Holešova zmaření miliardové investice, tvrdí Sobotka

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová zóna v Holešově na Kroměřížsku potřebuje ke svému oživení výstavbu rychlostní komunikace R49, která by napojila zónu na dálnici. Má vést z Kroměřížska na Valašsko a má se napojit na slovenskou dálniční síť k Púchovu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Průmyslová zóna u Holešova.

Článek

„Bez této stavby hrozí zmaření investice státu a Zlínského kraje ve výši jeden a půl miliardy korun,“ řekl v pondělí během návštěvy Zlínského kraje předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Průmyslová zóna je až na jediný vybudovaný podnik prázdná, i když celá infrastruktura byla dokončena v roce 2009.

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) zrušil v souladu s rozhodnutím soudu stavební povolení na stavbu silnice R49 mezi Hulínem a Fryštákem na Zlínsku. Celý proces se tak vrací na začátek, bude nové stavební řízení.

Ministr tak vyhověl rozhodnutí rozkladové komise ministerstva dopravy, která řešila odvolání proti stavebnímu povolení.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Průmyslová zóna u Holešova.

„Dnes jsem zjistil, že rozklad ležel na ministerstvu několik let. To je strašný přístup ze strany vlády,“ podotkl Sobotka. „Zóna má perspektivu, ale musíme dotáhnout její dopravní napojení. Vláda je připravena spolupracovat při její propagaci a nabízet ji investorům, kteří by mohli přijít zvenčí. Je to také příležitost pro střední a drobné podniky ze Zlínského kraje,“ dodal premiér.

Plány holešovské zóny, ve které mělo vzniknout kolem 12 000 pracovních míst, narazily na hospodářskou krizi, ale také na výhrady některých obyvatel Holešova a ekologů. Nelíbí se jim, že zóna stojí na zdrojích pitné vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám