Hlavní obsah

Hruška může převzít od Teska 22 moravských prodejen, rozhodl ÚOHS

Novinky, pit
Brno
Aktualizováno

Maloobchodnímu řetězci Hruška už nic nestojí v cestě, aby převzal od svého konkurenta Tesco Stores 22 prodejen na severní Moravě. Transakci posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jak uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj, rozhodnutí už nabylo právní moci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa antimonopolního úřadu nevzbuzuje spojení soutěžitelů obavy z narušení soutěže v oblasti maloobchodního prodeje zboží denní spotřeby. „Soutěžní problémy nevzniknou ani v oblasti obstarávání zboží,“ dodal Rafaj.

Přes dvě desítky prodejen se nacházejí v okresech Karviná, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Zlín, Nový Jičín, Opava a Kroměříž. Přebíraná síť maloobchodů s potravinami a dalším zbožím patřila původně řetězci Koruna, které společnost Tesco získala na jaře 2011.

Společnost Hruška se zabývá maloobchodním prodejem potravin v nespecializovaných prodejnách, ve velkoobchodech, dále pak výrobou lahůdek a bouráním masa, a to na území krajů Moravskoslezského, Jihomoravského, Zlínského a Kraje Vysočina.

Jak informovala ČTK, Tesco vstoupilo na český trh v roce 1996. V současné době zde provozuje 209 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Zároveň pod vedením Teska funguje franšízová síť přibližně 135 prodejen Žabka. V účetním roce 2012/13, který skončil loni v únoru, vykázalo Tesco ztrátu 1,12 miliardy korun po zisku 204 miliónů korun v období předcházejícím. Tržby firmě klesly skoro o tři procenta na 44 miliard korun.

Maloobchod Hruška patří v Česku k největším prodejním sítím. V letech 2011 a 2012 výnosy firmy překročily osmimiliardovou hranici. Předloni firma vydělala po zdanění 131 miliónů korun, doplnila ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám