Hlavní obsah

Polovina sběren surovin je na štíru s předpisy, zjistila ČOI

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) provedli od letošního dubna do konce června kontroly 85 výkupen druhotných surovin a porušení nejrůznějších předpisů zjistili ve 43 případech, tedy v polovině z nich. Informoval o tom mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sběrna v Praze, ilustrační foto

Článek

„Kromě porušení zásad poctivosti prodeje inspektoři prokázali neseznámení s cenou vykupovaných druhotných surovin, používání neověřených měřidel a také nedostatky v povinné evidenci osob, od nichž prodávající suroviny vykoupil,“ sdělil Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

Ve druhém čtvrtletí tak v porovnání s předchozím obdobím došlo k výraznému navýšení zjištěných nedostatků, konkrétně o pětinu.

Na základě zjištěných nedostatků uložily jednotlivé inspektoráty 34 pokut v celkové výši 269 500 korun, další správní řízení nebyla dosud ukončena.

„Cílem monitorování provozovatelů sběrných surovin a jejich opakovaných kontrol je snaha ČOI omezit aktivity osob, které se dopouštějí trestné činnosti a následného prodeje předmětů pocházejících z krádeží,“ uvedl Gaidoš s tím, že kontroly budou pokračovat až do konce roku.

Výsledky kontrol
inspektorátpočet kontrolkontroly se zjištěnímzjištěná porušení v %
Středočeský a Hl. m. Praha17847,1
Jihočeský a Vysočina12541,7
Plzeňský a Karlovarský11654,6
Ústecký a Liberecký13861,5
Královéhradecký a Pardubický9444,4
Jihomoravský a Zlínský10660,0
Moravskoslezský a Olomoucký13646,2
celkem854350,6
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám