Hlavní obsah

Lidé přeplňují varné konvice, ohříváním méně vody by se ušetřily miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy mnohé domácnosti v Česku i jinde v Evropě obracejí každou korunu v rámci úspor, přišla britská nezisková organizace Energy Saving Trust (EST) se zajímavou zprávou. Tři čtvrtiny britských domácností totiž dávají do rychlovarných konvic zbytečně více vody, čímž tratí každý rok celkem 68 miliónů liber (zhruba dvě miliardy korun).

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Studie se zaměřila na 86 000 domácností a vyplynulo z ní, že kdyby se sprchování, jehož průměrná doba činí 7,5 minuty, zkrátilo o pouhou minutu, ušetřilo by se 215 miliónů liber (asi 6,45 miliardy korun).

Další úspory představuje podle studie například praní prádla na 30 °C nebo už zmíněné nepřeplňování rychlovarných konvic. Studie zjistila, že 95 procent Britů ohřívá vodu v rychlovarné konvici minimálně pětkrát denně, a to zbytečně zaplněnou ze 40 procent.

Studie dále uvedla, že kuchyňské spotřebiče jako myčky, varné konvice nebo pračky spotřebují 22 procent veškeré vody. Průměrná domácnost myje nádobí ručně desetkrát týdně, zatímco myčku používá jen třikrát týdně, cituje závěry studie server BBC.

Více kontrolovat spotřebu vody

Podle EST by měly větší domácnosti dávat nádobí do myček, čímž ušetří energii i vodu oproti ručnímu mytí nádobí. Dále organizace připomíná v rámci úspor například používání „šetřících“ sprchových hlavic.

„Je to až příliš snadné pustit si vodovodní kohoutek, aniž by člověk přemýšlel o důsledcích,“ uvedl Andrew Tucker z EST s tím, že je nutné, aby si lidé uvědomili, že jsou schopni kontrolovat své využívání vody.

„Je jasné, že spotřeba vody roste, ale to neznamená, že jsme bezmocní, pokud jde o kontrolu využívání vody,“ dodal Tucker. Podle něj snížení množství používané vody, především teplé, může zmenšit energetickou náročnost našeho životního stylu, který za posledních 50 let doznal radikálních změn.

Anketa

Snažíte se šetřit vodou?
Ano
70,5 %
Ano, ale někdy udělám výjimku
20,7 %
Ne, vody je dost
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám