Hlavní obsah

Janským lázním hrozí krach, má se uzavřít ojedinělá léčebna Vesna

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jánské Lázně

Kolaps hrozí Státním léčebným lázním (SLL) v krkonošských Janských Lázních. Výpovědi v květnu dostane více než stovka ze čtyř set zaměstnanců a SLL plánují do podzimu uzavřít jeden z nejmodernějších a nejrenomovanějších provozů - dětskou léčebnu Vesna. Uzavření by mělo katastrofální následky i pro celé město.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lázně plánují jako první zavřít dětskou léčebnu Vesna.

Článek

„Hrozí v nejhorším případě faktický konec jedinečných lázní se staletou tradicí, čemuž se snažíme zabránit, stejně jako uzavření dětské léčebny Vesna, druhé nejlepší svého druhu v Evropě,“ konstatoval ředitel SLL Janské Lázně Roman Koudele. Léčbu malých pacientů plánují SLL v omezenější míře provozovat v městském centru.

Vesna postavená italskými stavbaři v roce 1981 na lesní mýtině přitom má i speciální léčebný bazén s pohyblivým dnem. Jedinečnost léčby dětí v SLL plyne především v šanci malých pacientů pokračovat během léčebných procedur v normální školní docházce i středoškolském studiu. Školy jsou přizpůsobené pohybovým možnostem pacientů. V areálu mají i mateřskou školku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dětská léčebna Vesna

Vesna přesto od letošního září patrně osiří. Hospodaření SLL skončilo loni propadem a první čtvrtletí letošního roku ztrátu jenom prohloubilo. „Situace přineslo obecně zkrácení a ztížení dostupnosti pojišťovnami hrazených lázeňských pobytů. Kvůli tomu jsme za poslední tři měsíce měli v porovnání se stejným obdobím loňského roku poloviční tržby. Propad se snažíme mírnit z rezerv,“ doplnil ekonomický náměstek ředitele janskolázeňských SLL Jaroslav Mrázek.

Konec Vesny a potažmo SLL Janské Lázně znamená uzavřít v Evropě ojedinělé zařízení schopné vracet nemocné děti do normálního života. Snaha odvrátit možnou zkázu SLL Janské Lázně a hlavně léčebny Vesna vedla veřejnost k petici podepsané za necelý týden skoro 2,5 tisíci lidmi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dětská léčebna Vesna

Signatáři petice nejčastěji hovoří o možné zákulisní snaze potencionálních privatizátorů využít situace a snížit hodnotu SLL Janské Lázně na minimum. „Nic podobného mi není známo. Děláme všechno proto, aby takto jedinečné lázně nadále fungovaly,“ tvrdí Koudele.

Problémy SLL ovlivňují i existenci živnostníků spojených s lázněmi pupeční šňůrou. Konec lázní fakticky znamená konec města, kde by raketově stoupla nezaměstnanost. „Dvě stovky ze skoro 830 místních lidí pracují v SLL,“ doplnil starosta Janských Lázní Jiří Hradecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám