Hlavní obsah

Pozor na umělé nehty z Číny, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před dvěma sadami umělých nehtů na ruce a na nohy původem z Číny. Výrobky obsahují pro lidské zdraví nebezpečnou látku dibuthylftalát, uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečné umělé nehty

Článek

Sada plastových nehtů na ruce je v různém designu. Balení je tvořeno plastovým sáčkem, ve kterém je 12 kusů nehtů a lepidlo v zelené tubě. Sáček je připevněn do kartonové košilky s výřezem ve tvaru písmene Q. Na zadní straně kartonu je návod k použití v anglickém jazyce a uvedení země původu. Ve velkoobchodním balení jsou jednotlivé sáčky vždy po 12 baleních upevněny na papírový karton, který je zataven do plastové fólie.

Sada plastových nehtů na nohy má mléčné zabarvení. Balení je tvořeno plastovým sáčkem, ve kterém je 12 kusů nehtů a lepidlo v červené tubě. Sáček je připevněn do kartonové košilky. Na zadní straně kartonu je mimo jiné návod k použití v anglickém jazyce a uvedení země původu. Ve velkoobchodním balení jsou jednotlivé sáčky vždy po 27 baleních upevněny na papírový karton, který je zataven do plastové fólie.

Riziko pro spotřebitele spočívá podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty v tom, že při použití výrobku může docházet ke kontaktu s kůží, přičemž látka, která nesmí být součástí složení kosmetických prostředků, může přestupovat do organismu.

„Zde představuje riziko pro reprodukci či může nepříznivě ovlivňovat zdraví zejména u citlivých skupin obyvatel,“ doplnil Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám