Hlavní obsah

Mrtvý kůň euro se probral a výrazně posiluje k dolaru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Posilování společné evropské měny vůči dolaru nabralo od začátku letošního roku na obrátkách. Přitom ještě před rokem se nákup eura přirovnával k osedlání mrtvého koně a našlo by se jen málo těch, kteří sázeli na evropsku měnu, uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Ilustrační foto

Článek

V únoru loňského roku byl kurz 1,34 USD/EUR, v dalších měsících začalo euro oslabovat. Na konci července se euro k dolaru dostalo na nejslabší hodnotu od poloviny roku 2010, těsně nad hladinou 1,2 USD/EUR.

Obrat nastal na sklonku loňského léta. Po krocích Evropské centrální banky se nejprve zastavilo znehodnocování eura a od září začala jednotná evropská měna značně posilovat, což trvá i nadále.

„V tomto týdnu došlo k prolomení hladiny 1,35 USD/EUR, a euro se tak dostalo k dolaru na roční maxima,“ sdělil Novák. Podle analytika stojí za současnou silnou pozicí eura důvěra v něj a v eurozónu.

„Po sundání růžových brýlí však situace tak skvělá pro euro není. Eurozóna se nachází v recesi, a pokud dojde ke zlepšení, tak nejdříve ve druhé polovině letošního roku,“ připomněl Novák.

Problémy v jihoevropských zemích zůstávají, jen je dočasně překryla právě zmíněná vrstva důvěry. Podle analytika záleží na tom, kdy důvěra v euro vyprchá, do té doby by mělo k dolaru nadále posilovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám